Bebeğinizi taşırken başparmağınıza dikkat!

Yeni anne olanlar bebeğinizi taşırken kendinizi sakatlamayın! Yeni anne sendromu için alacağınız önemler...

Yeni anne olanlar, vücudunu doğru kullanmamalarından dolayı kendilerini sakatlayabiliyor. 'Yeni anne sendromu' denilen bu rahatsızlık için alınacak önlemleri sizler için paylaşıyoruz.

Yeni doğum yapan anneler, 'Bebeği yanlış taşırsam bir zarar verir miyim?' kaygısı yaşıyor. Bu kaygıyla hareket eden, bebeğini taşırken vücudunu doğru kullanmadığı için, birçok anne başparmaklarında ağrı şişme gibi rahatsızlıklar yaşayabiliyor.

İki parmağınızı kullanarak kaldırmayın

MOMMY thumb sickness yani yeni anne sendromu, annelerin bebeklerini yanlış taşımasıyla ortaya çıkıyor. Bebeklerine bir zarar gelmesi endişesiyle kol ve ellerini fazla zorlayan anneler, bebeği taşırken baş ve işaret parmaklarına fazla yük bindiriyorlar. Başparmağı hareket ettiren, onu diğer parmaklardan uzaklaştıran ve geriye doğru bükülmesine yarayan tendonlar, annenin yanlış hareket ve zorlanmalarıyla yıpranır, iltihaplanır. Hamilelik ve emzirme döneminde ortaya çıkan hormonal değişiklikler de başparmak bölgesindeki iltihaplanmayı tetikleyebilir. Hastaların bebeklerini taşırken ilk etapta zorlanmasının en önemli nedeni, el bileğinin daha önce alışık olmadığı yeni bir hareketin farkında olmadan defalarca yapılmasından kaynaklanmaktadır.

Ağrılar gece uyutmayabilir

İltihaplanmayla birlikte başparmak kökünde oluşan şişkinlik ve ağrı bazen hastayı gece uykusundan uyandıracak kadar şiddetli olabiliyor. Hastalığın en belirgin belirtisi olmakla birlikte bunun yanında;
– Başparmağın hareketleri esnasında bu bölgede bir sürtünme sesi duyulabilir.
– Başparmak bölgesinde sertlik ve kısıtlı hareket aralığı olabilir.
– Parmak hareketi, özellikle sıkma ve nesneleri kavrama sırasında zorlaşabilir.
– Ağrı parmak içine ya da ön kola doğru ilerleyebilir.
– İş yapma kalitesi, hareket kalitesi düşer.

 

BİR YORUM YAPIN 0