Çocuğunuz /R/ harfini söyleyemiyorsa...

Uzman Seda Atilla Şahin, Dil ve Konuşma Bozukluğu olan çocukların tedavisi için 6 yaşına kadar beklemenin uygun olduğunu söyledi.

/R/ harfini söyleyememe sıklıkla karşılaştığımız konuşma problemlerinden biridir. Bu problem sadece çocuklarda değil aynı zamanda yetişkinlerde de görülen konuşma bozukluklarından biridir.

6 yaşından küçük çocukların /R/ harfini söyleyememe durumunda ailelerin endişelenmesine gerek yoktur. Bu nedenle terapiye başlamak için çocuğun 6 yaşına gelmesi beklenmelidir. Ancak, eğer çocuk bu durumdan rahatsızlık duyuyorsa o zaman erken terapiye başlanılabilir.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Seda Atilla Şahin, ''6 yaşından büyük çocukların okul zamanı arkadaşları tarafından dalga geçilme ihtimaline karşılık, kendi kendine düzelmesini beklemek yerine bir an önce terapiye başlanmalıdır. Okumayı ve yazmayı öğrenen çocuk /R/ harfini farklı seslendirdiğinde okurken ve yazarken sesleri birbirine karıştırabilir.'' dedi.

/R/ harfini söyleyemeyen çocuklara aileleri ne yapmalı?

Ebeveynlerin Dil ve Konuşma Bozukluğu uzmanıyla birlikte hareket etmesi oldukça önemlidir. Uzman, çocuğa öğrettiği gibi aileye de sesin nasıl çıktığını ve evde buna yönelik alıştırmaların nasıl yaptıracaklarını anlatır. Terapide görülen egzersizlerin aynı şekilde evde de uygulanıp pekiştirilmesi gerekir. Böylece çocuk, doğru sesi çıkararak terapinin daha kısa sürmesini sağlar.

BİR YORUM YAPIN 0