Çocuğunuzla arkadaş olmayın!

Psikolog Fehime Hamaloğlu, ebeveynlere; zayıf not, ödül-ceza yöntemi ve anne-babanın sergilemesi gereken tutumları hakkında bazı tavsiyelerde bulundu.

Karne gününün yaklaşmasıyla bazı öğrenciler bu duruma sevinirken bazıları telaşa kapılabiliyor. Uzmanlar, bu dönemde çocukların telaşını azaltıp, başarısızlık ve başarının sebeplerini doğru değerlendirerek yerinde tepki verilmesi gerektiği konusunda hemfikir. Bu hususta da en önemli görev velilere düşüyor. 

ZAYIF KARNEDE ANNE VE BABANIN DA PAYI VAR

''Karneyi sadece çocuğun derslerden aldığı notlar olarak görmek doğru değildir. Çoğunlukla aileler yüksek notlu karneyle karşılaştıklarında 'Kimin oğlu/kızı' diyerek kendilerini araya katıp övmeyi pek severler. Fakat tam tersi bir durum olduğunda yani notlar kötüyse kendilerini araya katmayıp başarısızlığın nedeninde sadece çocuklarını görürler. Çocuğun karnesi iyi olsun kötü olsun hiç fark etmez, siz sevginizi ondan eksik etmeyin ve değer verdiğinizi hissettirmeye bakın.

İLK ÖNCE KENDİNİZİ SORGULAYIN

Kötü karneyle karşılan ebeveynler öncelikli olarak, ‘Çocuğum bu notları aldığında, onun için ben ne yaptım?’, ‘Yeteri kadar ilgilenebildim mi onunla?’ ‘Bana ihtiyacı vardı da ben mi fark edemedim?’ gibi soruları kendinize sorun. Bu soruları samimiyetle cevapladığınız zaman notları sorgulamaya başlayın. Onu da çocuğumuzu suçlayarak değil, notların neden kötü olduğunu sorgulayarak yapın ve nasıl düzeltebilirim konusunda çözüm düşünün.

ÖDÜL-CEZA YÖNTEMİ DOĞRU DEĞİL

İyi karneleri ödüllendirip, kötü karneleri cezalandırmak çok yanlış bir yöntemdir. Eve iyi karneyle gelen çocukları tabii ki övmeliyiz fakat bunu yaparken aşırıya kaçmamak önemlidir. Derslerini 'övmeniz' için değil, sorumluluk sahibi olduğunun bilinciyle kendi hayatı için bunu yapması gerektiğini anlayarak çalışmalı. Ceza kesinlikle verilmemeli. Bunun yerine zayıf olan derslerin üzerine daha çok gidilmeli. 

KIYASLAMAYIN

Karneler kesinlikle başkalarının karneleriyle kıyaslanmamalı. Her çocuk farklıdır. Her çocuğun ilgi duyduğu alanlar ve bu alanlardaki başarısı da farklıdır.

DERSLERE BERABER ZAMAN AYIRIN

Tatil demek, kitapların ve defterlerin tamamen raflara kaldırılması demek değildir. Ebeveynler özelikle de zayıf not alınan derslerin üzerine biraz daha çok çalışılması gerektiğini belirterek, ‘Hadi canım, bak bu konuyu yeterince öğrenmemişsin, sen bu dersi daha çok daha iyi yapabilirsin. Ben bunu biliyorum ve birlikte çalışabiliriz’ diyerek ona güvendiğinizi hissettirin.

‘ARKADAŞ GİBİ ANNE-BABA’ AKIMINA KAPILMAYIN

Çocuğunuza kendinizi arkadaş gibi göstermeyin. Çocuğunuzun zaten çevresinde bir sürü arkadaşı var, onun arkadaştan çok anne ve babaya ihtiyacı var. Kontrolü çocuğunuza bırakarak rollerin karıştığı bir ortamda çocuk büyütmek uygun olmaz. Bunun için arkadaş gibi anne-baba akımına kapılmayın. 

Ders çalışmayı sevdiren eğlenceli materyaller!

İLİŞKİLİ HABER

Ders çalışmayı sevdiren eğlenceli materyaller!

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0