Evhamlı anne mi sağlıklı düşünen anne mi?

Sürekli endişelenen evhamlı bir çocuk, ilerleyen zamanlarda sosyalleşemeyen, annesiz kendini aşırı yalnız hisseden şüpheli bir bireye dönüşebilir.

Gereğinden fazla endişeli olan anneler, çocuklarını daha sık kontrol etme ihtiyacı duyuyorlar. Ancak sürekli olarak çocuğuna ''Yavaş ol, dikkat et'' gibi uyarılarla müdahale eden anneler, çocukların daha duyarlı hissetmelerine neden olabiliyor.

Evhamlı anne mi daha iyi sağlıklı düşünen anne mi?

Sağlıklı düşünen bir anne, örneğin çocuğunun sokakta ayağının kayıp düşme ihtimalinden endişelenebilir fakat bunun herkesin başına gelebilecek normal bir süreç olduğunu düşünüp rahatlayabilir. Ama evhamlı bir anne kafasında dışarı çıktığından dolayı çocuğunun zarar gördüğünün düşünebilir, çocuğu ne zaman dışarı çıksa kendisini çaresiz görebilir, camdan çocuğunun yürümesine bakabilir. Sürekli takip altında olduğunu hisseden çocuk bir süre sonra kendisi de kaygılanacaktır. Felaket senaryoları üreten evhamlı bir zihin, basit sorunları bile baş edilemeyecek korkunç sorunlar olarak düşünebilir.

Ebeveynler nerede hata yapıyor?

Özellikle çocuklukta bazı sağlık problemleri yaşamış, sürekli hastalanmış çocuklar anneleri tarafından korunmaya alıştıkları için ilerleyen zamanlarda daha sık ayrılma korkusu yaşadıkları gözlemlenmiştir. Ayrıca uyumayan, yemek yemeyen ya da ebeveynlerinin sözlerini dinlemeyen çocukları korkutmak da ilerde problemlere neden olabilen son derece yanlış bir davranıştır.

BİR YORUM YAPIN 0