İleri yaşta anne olmak isteyenlere müjdeli haber!

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen,

Yapılan araştırmalar, kadınların ilerleyen zamanlarında görülen üreme sorunlarının arkasında yatan nedenin kromozomal bir bozukluk olabileceğini düşündürdü.

Normal yumurta hücresinde 46 kromozom vardır ve bu sayıların farklı olması düşüğe ya da bebeğin Down sendromlu doğmasına neden olur.

Önceki araştırmalar bu durumdan, “zamk” mekanizmasının görevini yeterince yerine getirememesinden mesul tutuyordu. Araştırmacılar ise bunun tek başına doğru olmadığını ancak ek bir durumun daha söz konusu olduğunu, yumurtaların başlarda doğru sayıda kromozom olmadığına değinmişlerdir.

Yapılan çalışmalar genç ve yaşlı deney fareleri üzerinde yapıldı. Genç fareler 6-12 haftalık, yaşlı fareler ise 60 haftalıktılar.

Yumurtalardan genç olanlarla yaşlı olanların çekirdeğinin yerleri değiştirilince mikrotubullerin anne yaşına etkisini gözlemlediler.

Eğer canlı kalırlarsa, bu bozuk yumurtalardan oluşacak hamilelikte down sendromu gibi sorunlar görülecekti.

Bu nedenle ileri yaşta üreme tedavisindeki ana amacımız bozukluk içeren yumurtaların büyümesini önlemek olmalıdır. Bu konuda hala çok yolumuz olmakla beraber bu problemi çözdüğümüzde yaşlı yumurtalar, genç yumurtalar gibi davranabilecekler.”

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0