Çocuğunuza sakın böyle davranmayın!

Aile Danışmanı ve Yazar Hatice Kübra Tongar, çocuk eğitimiyle ilgili merak edilenleri yasemin.com İçerik ve Yayın Yönetmeni İlkay Yaprak'ın sunduğu Yaşam Atölyesi'nde anlattı.

Peygamberlerin Çocuk Eğitimi Metotları, Fıtrat Pedagolojisi başlığının ikinci kitabıdır. Bu iki kitapta birbirini tamamlayıcı bir niteliktedir aslında. Üzerinde durduğumuz konu ise bir insan hangi din, dil, ırk ve milletten olursa olsun Allah’ın yarattığı hayat üzerine yaşamını tesir ediyorsa sağlıklı bir yaşamımız oluyor.

Kendimize ‘Allah bizlerden nasıl bir anne olmamızı istiyor?’ sorusunu sormadığımız zaman biz ‘Elalem ne der?’ sorusunu soruyoruz. Bu soruda bizi mahvediyor. Hemen hemen her anne maalesef ki bu hatayı yapabiliyor.

Örneğin bir sağlık problemi karşısında bile uzman kişi annenin karşısında duruyorsa bile kalkıp komşusunu dinleyebiliyor. Onu söylediklerini daha çok dikkate alıyor. Bu durumda el alem ne der yaklaşımıyla hayata bakan her insanın etrafındaki duvarları hiçbir elalem kıramıyor. Oradaki bir elalem iyi bir şey dense bile diğer tarafta olumsuz bir şey söylendiği zaman insan iyiye değil de kötüye aldırış eder. 

İşte bu yüzden 'Adetlerle değil ayetlerle' hareket edilse ya da kulun değil Allah’ın yolundan gidilse hiçbir problem kalmayacak ortada. Bu açıdan da Peygamberlerin eğitim metotları oldukça önemlidir. Hz. Adem’den başlayıp, Peygamber efendimize kadar yaşanılan tüm olaylar bizim için yaşayan kurandır. Kurana göre annelik yapalım, buradaki asıl önemli olan hususta bunu ebeveyn şekline giydirebilmektir.

Bunu yapabilmek için illa alim olmaya gerek yok. Herhangi bir anne ya da baba, çocuğum için nasıl iyi bir ebeveyn olabilirim gözüyle açıp kurana baksalar peygamber kıssalarının önemini kavrayacaklar aslında. Kavramak kadar bunu hayata geçirebilmekte son derece önemlidir,

Genel olarak baktığımızda annelerde belli başlı olması gereken özelliği ise sabır olarak görürüz. Halbuki çocuklarımız, bize Allah’ın verdiği birer hediyedir yani nimettir. Nimete de sabredilmez. Çocuğunuz sizi kızdıracak bir hareket yaptıysa siz ona sabretmezsiniz, yaptığı harekete sabır göstermeye çalışırsınız.

Bir çocuğa sadece kendi nefsi durumu için kızmak ya da şımartmanın dönüşü nasıl olur?

Çocuğun her şeyini sınırlandırıp, çocuğun çocukluğunu elinden alan katı ebeveynler, çocuklarının saldırgan, çekimser ve asi olmasına neden olur.

Dini açıdan baktığımızda ise bizim dünyaya gelme amacımızın Allah’a iman ve ibadet etmek olduğunu bilip inansak bile her emrine uyuyamayabiliyoruz maalesef. Ama ne yazık ki bizler anne ve baba olarak nefsimizi o kadar köreltmişiz ki çocuk haliyle onlardan her dediğimizi yapmalarını bekliyoruz. İstediğimiz olmayınca da çocuğa sert söz ve tutumlarda bulunabiliyoruz.

Ebeveynlere ‘İyi çocuk nasıl olur?’ sorusu sorulduğu zaman hemen hemen her ebeveyn ‘Söz dinleyen çocuk’ olarak düşünür. Ancak, öyle değildir.

Uyumayan çocuğa nasıl bir tutum sergilenmeli?

Bu durum karşısında çocukların belli köşe taşlarını tanınırsa ve bilirse rahatlanılır. Mesela 2 yaşında olan bir çocuğun uyumayacağım diyerek inat etmesini, hayır kelimesinin ağızlarından eksik etmediklerini ve 3 yaşından önce yetişkinler gibi normal bir uyku uyuyamayacaklarının bilinmesi gerekir.

Dönemsel gerçeklerin bilinmesi gerekir. Bir çocuk 4 yaşına kadar kural tanımaz. Peki bu durumda ne yapılır? Ortam hazırlanılır. Çocuğun yapması gerektiğini istemediğiniz davranışları onun karşısında yapmamalısınız.

Model alma dönemindeyken onun kazanmasını istediğiniz alışkanlıkları kendiniz yaparak ona ortam hazırlamış olacaksınız. Bu durumda çocuğunuza kesinlikle yapmamanız gereken şeyler ise, kıyaslama, eleştiri, negatif tutum, disiplindir.

BİR YORUM YAPIN 0