Bebeklerde kızamık belirtisi ve tedavisi! Kızamık nasıl geçer? Kızamık aşısı...

Döküntülü hastalıklar grubunda yer alarak çocukluk çağı döneminde rastlanan bulaşıcı rahatsızlıklardan olan kızamık, bebeklikte ve yetişkinlikte de görülmektedir. Solunum yolu ya da direkt temas ile hızla bir başkasına geçebilen kızamık virüsüne karşı yapılabilecek bazı müdahaleler vardır. Peki bebeklerde kızamık nedir, kızamığın belirtileri neler? Kızamık olan çocuğa yapılması gerekenler ve kızamık aşısı ayı...

Kızamık hastalığı, yetişkinlere nazaran çocukluk döneminde daha sık ortaya çıkan ve vücutta benek benek kırmızı noktalar halinde kendini gösteren bir tür bulaşıcı enfeksiyon türüdür. Çoğu zaman öksürük, gözlerde kanlanma, yüksek ateş ve ciltte oluşan leke gibi belirtilerin de eşlik ettiği bu hastalık solunum yolu veya hastaya direkt temas yoluyla bulaşan virüsten ibarettir. İlk önce üst solunum yolu belirtileri ile vücutta sinyaller veren kızamık virüsü sonrasında yüz ve ense bölgelerinden başlayıp giderek yayılan döküntülü hastalığa dönüşür. Çocukluk çağı aşı takviminde yer alan kızamık aşısı, bu hastalığa sebep olabilecek mikroplarla savaşma imkanı sunar. Vücut direncinin zayıf düştüğü anlarda çocukta zatürre, orta kulak iltihabı ve menenjit gibi durumlar görülebilir. Bulaşıcı olan tüm hastalık grubunda olduğu gibi kızamıkta da döküntüler olduğu müddetçe bulaşma riski vardır. Bu nedenle bebeklik ve çocukluk evresinde yapılması gereken aşıların ihmal edilmemesi, bulaşma riskine ve enfeksiyonlara karşı hijyene dikkat edilmesi oldukça önemlidir.

Bebeklerde kızamık

Bebeklerde kızamık

Uzmanlardan aşı çağrısı! Kızamık vakalarında yaşanan artışın sebepleri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERUzmanlardan aşı çağrısı! Kızamık vakalarında yaşanan artışın sebepleri nelerdir?

KIZAMIK VİRÜSÜ NEDİR? BEBEKLERDE KIZAMIK BELİRTİLERİ:

Bebeklerde kızamık belirtileri

Bebeklerde kızamık belirtileri

Özellikle de Kış ve İlkbahar mevsiminde kendini gösteren kızamık virüsüne en çok okul çağı çocuklarında rastlanmaktadır. Vücut direnci az olan bebeklerde ve hamilelik döneminde ciddi bir tehlike oluşturan kızamık, gerekli önlemler alınmadığı zaman çok kısa bir sürede bulaşabilen bir hastalıktır. Havadaki damlacıklar yoluyla kişiden kişiye geçen kızamığın kuluçka dönemi 10 ila 14 gün arasındadır. Çocukluk döneminde kızamık geçirilmişse o kişi kızamık virüsüne karşı bağışıklık kazanmış olur ve ilerleyen dönemlerde yeniden kızamık olma ihtimali sıfırlanır.

Bebeklerde ve çocuklarda kızamık belirtileri basit bir üst solunum yolu enfeksiyonuna eş değerdir. Burun akıntısı, öksürük, hapşırık, bitkinlik, yorgunluk, ateşlenme, boğaz ağrısı, ağız içinde, diş etlerinin çevresinde, yanak içlerinde, gözlerin ışığa karşı hassasiyet göstermesi gibi belirtiler hastalığın ilk üç gününde görülür.

Kızamık nasıl anlaşılır

Kızamık nasıl anlaşılır

Hastalığın 4. ila 8. günlerinde ateş, 39'dan yukarı çıkar ve kulak ile ense arkasında döküntüler görülmeye başlanır. Ense ve kulaktan başlayan bu döküntüler tüm bedeni sarıp sarmalar ve hafif kabarıklıklar görülür. Bu döküntüler ortalama 4 gün kadar gözle görülür haldedir.

Daha sonra hafif bir soyulma ile rengi solgunlaşarak ateş inmeye başlar. Ancak hastalığın sebep olduğu öksürük ortalama 10 gün kadardır.

Kızamık hastalığı görülenlerin ortalama %30'unda bir ya da birden çok komplikasyon gelişir. Bilhassa 1 yaşından küçük çocuk ve aşı olmayan yetişkinlerde komplikasyon riski çok daha fazladır. Enfekte olan kimsede, döküntüler başlamadan önceki 4 gün ve döküntülerin başlamasıyla beraber olan 4 gün bulaştırıcı olarak değerlendirilir.

KIZAMIK HASTALIĞI NASIL BULAŞIR? 

Kızamık hastalığı nasıl bulaşır?

Kızamık hastalığı nasıl bulaşır?

Bebeklik ve çocuklukta su çiçeği nasıl anlaşılır? Su çiçeği belirtileri ve tedavisiİLİŞKİLİ HABERBebeklik ve çocuklukta su çiçeği nasıl anlaşılır? Su çiçeği belirtileri ve tedavisi

Kızamık virüsünün bulaşma kaynağının tek etkeni insandır. Kızamık geçiren bir yetişkin ya da çocuk hapşırdığında, öksürdüğünde ya da konuştuğunda ortaya çıkardığı tükürük damlacıklarının sağlıklı birey tarafından solunması halinde kızamık çok kolay bir şekilde bulaşabilir. Hapşırma ile beraber havaya karışan virüs, bir saat havada asılı kalır. Dolayısıyla kızamık için solunum teması, hastalığın bulaşmasında oldukça önemli bir etkendir.

Kızamık olan kişinin havlu, çamaşır, tabak, çatal ya da oyuncak gibi eşyalara, sağlıklı kişinin dokunması hastalığın bulaşması için büyük risk oluşturur. 

BEBEKLERE KIZAMIK AŞISI KAÇINCI AYDA YAPTIRILMALI?

Bebeklerde kızamık aşısı

Bebeklerde kızamık aşısı

Kızamık aşısı iki ya da üç doz halinde uygulanmakla beraber 12. ayda yapılır. İkinci dozu ise 5-6 yaş grubunda uygulanır. Bazı durumlarda 12 yaşlarında üçüncü doz da yapılabilmektedir. Doktor onayı ile hareket edilmelidir.

KIZAMIK HASTALIĞININ TEDAVİSİ! KIZAMIK OLAN ÇOCUĞA NE YAPILMALI?

En kolay aşı yoluyla tedavi edilir. Peki bu hastalığın diğer tedavi yöntemleri neler? İşte cevabı...

1- Hastalığa karşı bağışıklığı olmayan kişiler, virüsün etkisi altında olduğu zaman 3 gün içerisinde kızamık aşısı olmamalıdırlar.

2- Özellikle de küçük yaşlardaki çocuklarda yükselen ateş, nöbeti tetikleyebilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak için doktor onayını alarak ateş düşürücüler kullanılabilir.

Kızamık tedavisi

Kızamık tedavisi

3- Bağışıklık sistemi güçsüz olan ve kızamık virüsüne maruz kalan hamileler, bebekler ve diğer insanlar bağışıklık serumu olarak nitelendirilen protein enjeksiyonunu alması gerekmektedir.

4- Vücudun A vitamini bakımından yetersiz kalması, kızamığı tetikleyebilir. Bu nedenle bağışıklık sistemini arttırmak için içerisinde A vitamini bulunduran meyveler tüketilebilir.

5- Yine aynı şekilde doktorunuzla görüşerek antibiyotik tedavisine başlayabilirsiniz.

O isimler sadece tek bir bebekte var! İşte Türkiye'nin en çok ve en az konan bebek isimleri

İLİŞKİLİ HABER

O isimler sadece tek bir bebekte var! İşte Türkiye'nin en çok ve en az konan bebek isimleri

BİR YORUM YAPIN 0