Anensefali nedir? Bebek ve çocuklarda Anensefali belirtileri neler? Anensefali nedenleri...

Ülkemizde her 1000 doğumdan 1'inde görülen Anensefali hastalığıyla beraber bebeklerde çok ciddi doğumsal anomaliler gelişebilmektedir. Anen karnındaki bebeklerde beynin gelişmemesi sonucu ortaya çıkan Anensefali hastalığı nedir, bebeklerde ve çocuklarda Anensefali nasıl ortaya çıkar? Anensefali belirtileri ve nedenleri! Anensefali ile doğan bebekler yaşar mı?

Hamilelik döneminde anne adaylarının karnındaki bebeklerinin beyin ve kafatası bölümlerinde oluşan birtakım hasarlar nedeniyle ortaya çıkan anensefali, tıp literatüründe doğumsal bir bozukluk olarak nitelendirilmektedir. Anensefali teşhisi konulmuş bir bebeğin fiziksel görünümünde meydana gelen değişiklikler diğer sağlıklı bebeklere göre oldukça ayırt edici özelliktedir. Anensefali teşhisi ile doğan bebekler, kafalarının bir kısmı açık olarak ya da beyin gelişimi tamamlanmadan dünyaya gelirler. Ender olarak görülebilen bu ciddi sorun anne-baba adayının ilişki sonrasındaki döllenmeden 23-26. günler diliminde başa yakın olan bölümde nöral tüpün kapanmasındaki bozukluk ile beraber meydana gelir. Anne adayının yetersiz folik asit takviyesi almaması ya da geç başlaması nedeniyle %70 oranında artan anensefali bebeklerde görülebilen bir doğumsal hastalık çeşididir. Beyin, kafatası ve kafatası derisinin çoğunluğunun mevcut olmaması yani yokluğu söz konusu olan Anensefali ile ilgili bilinmesi gereken önemli noktaları sizler için aktarmaya çalıştık. Anensefali hastalığıyla ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde...

TIKLA OKU: BEBEKLERDE BEYİNDE SIVI BİRİKMESİ (HİDROSEFALİ) VE MİKROSEFALİ HASTALIĞI NEDİR?

ANENSEFALİ NEDİR? ANENSEFALİ HASTALIĞI NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

Anensefali hastalığı nedir? Anensefali nasıl ortaya çıkar?

Anensefali hastalığı nedir? Anensefali nasıl ortaya çıkar?

Bebeğin beyin ve kafatasının bir bölümü yahut tamamının gelişmemesi sonucunda ortaya çıkan ciddi bir doğum anomalisi olan anensefali ne yazık ki bebeklerde ölüme kadar gidebilen çok ciddi bir sorundur. Hamilelik döneminde iken anne karnında ya da doğumdan sonraki ilk hafta içerisinde yaşamını yitirme durumları olan bu bebeklerde hastalığın tanısı hamileliğin 1. trimesterını atlattıktan sonra yani ilk üç aydan sonra ortaya çıkar.

İlk hamileliği atlattıktan sonra ikinci hamilelikte tekrarlama riski % 5 olan Anensefali kendi içinde 2 alt gruba ayrılıyor. Bu gruplardan birinde kafatasında kusurlar var iken diğerinde beyin hiç bulunamayabiliyor. İkincisine göre daha hafif olduğu düşünülen ilk grupta en az ikincisi kadar tehlikelidir. Çünkü kafatasında oluşabilecek problemler bebeğin yaşama oranını neredeyse sona erdiriyor.

ANENSEFALİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

ANENSEFALİ HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Anensefali tanısı koyulmuş bebeklerin dış görünümlerinde gözleri tamamen dışa çıkık olduğundan 'kurbağa çocuk' ifadesi geçmektedir. Anensefalinin görülmemesi için hamilelikten en az 1 ay öncesinde Folik asit takviyesine başlamak gerekir. Bebeklerde anensefali hastalığını ele veren başlıca belirtiler şunlardır:

-Kafatasının birazının  ya da tümünün olmaması,

-Körlük ve sağırlık gibi durumlar,

-Yüz şeklinde birtakım anormallikler,

-Kalp sıkıntıları anensefali hastalığının yaygın belirtisidir.

ANENSEFALİ NEDEN OLUR? BEBEKLERDE ANENSEFALİ SEBEPLERİ:

Uzmanlar tarafından sebebinin tam olarak ne olduğu belirlenemeyen doğumsal kusur Anensefali de bu durumu tetikleyen bazı etkenlerin olduğu düşünülür. Sağlıksız beslenme ve düzensiz ilerleyen hamilelik kontrollerinde yeterli folik asit almayan vücutta Anensefali riski artıyor. Folik asit tüketiminin haricinde çinko ve bakır eksikliğinin mevcut olmasının da etkisinin yüksek olduğu düşünülmektedir. Genel olarak sıralayacak olduğumuzda anensefaliyi tetikleyen nedenlerin şunlar olduğu düşünülür:

-Hamileyken ya da hamilelikten önce şeker tip 1 diyabet rahatsızlığı,

-Hamilelikte birden anormal bir şekilde artan vücut sıcaklığı,

-Hamilelikte aşırı kilo alınımı,

-Hamilelikte anne adayında görülen sara rahatsızlığı.

Anensefali bebek yaşar mı? Anensefali tanısı

Anensefali bebek yaşar mı? Anensefali tanısı

ANENSEFALİNİN TEDAVİSİ VAR MI? ANENSEFALİ İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Nedeni tam olarak kesinleşmese de uzmanlar bu rahatsızlığın genlerden ya da ağır çevresel etkenlerden dolayı görüldüğünü öne sürmektedir. Eğer çiftler çocuk sahibi olmayı düşünüyorlarsa, sağlıklı bir hamilelik dönemi için kadınlar her gün 400 mcg kadar folik asit bakımından zengin olan besinleri tüketmelidir. Tedavisi olmayan bir kusurdur. Yalnızca folik asit takviyeleri ile Anensefali oluşumunun önüne geçilebilir.

ANENSEFALİ NE ZAMAN TESPİT EDİLEBİLİR?

Anensefali rahatsızlığı, hamilelik döneminin özellikle de 3 ve 4. aylarında kolaylıkla teşhis edilebilir. Kimi zaman doğum sırasında da öğrenildiği bilinmekle beraber dişi fetüslerde daha yaygın görülür.

Bebeklerde hidrosefali ve mikrosefali nedir? Anne karnında bebeğin beyninde su toplaması

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde hidrosefali ve mikrosefali nedir? Anne karnında bebeğin beyninde su toplaması
Bebeklerde sırt dikeni nedir, neden olur? Bebeklerde sırt dikeni nasıl çıkarılır?

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde sırt dikeni nedir, neden olur? Bebeklerde sırt dikeni nasıl çıkarılır?

BİR YORUM YAPIN 0