Çocukları enfeksiyondan korumanın yolları! Koronavirüse karşı çocuğa el yıkama nasıl öğretilir?

Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarına göre Türkiye'ye de sıçrayan ölümcül tehlike Koronavirüs'e karşı gerekli tedbir ve önlemler arttırıldı. Bağışıklık sistemi ile direkt bağlantılı olan bu virüsten korunmak için eller sık sık yıkanmalıdır. Çocuğunuzun da mikrop ve bakterilerden korunması için ellerini yıkaması şarttır. Çocuklara el yıkama nasıl öğretilir? Çocuklarda el yıkama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çin ülkesinin Vuhan kentinden İran'a, Irak'a, Polonya'ya, Brezilya'ya, Endonezya'ya, Hollonda'ya yayılan Koronavirüs Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarına göre Türkiye'ye de sıçramıştı. Koronavirüs vakasının 12 rakamına ulaştığı ülkemizde giderek artan panik, vatandaşlar arasında gerekli tedbir ve önlemin sıkılaştırılmasına yol açtı. Koronavirüse yakalanma riskinin (astım, diyabet, kalp rahatsızlıkları) olanlarda virüsün ağır hastalık oluşturması daha yüksektir. Özellikle de yaşlılıkta ve sigara tüketiminde daha riskli bir durum olan bu Koronavirüste korunmak için her yaş grubunun tedbirli ve temiz olması gerekir. Biz yetişkinlere göre çok daha hassas ve savunmasız olan çocuklara bu hastalığı kapasitelerine göre anlatmalı, temizliklerine dikkat etmenin ne kadar önemli olduğu vurgulanmalıdır. Peki çocuklarda temizlik nasıl sağlanır? İşte çocukların kişisel temizliğinde el yıkarken anlatılması gereken aşamalar...

ÇOCUKLARA EL YIKAMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILIR?

Çocuklarda el yıkama temizliği

Çocuklarda el yıkama temizliği

Çeşitli hastalıkların görülmesine neden olan mikroplar, insanlara en kolay ellerden bulaşıyor. Özellikle de eğitim çağındaki bir çocuğun gününün neredeyse tamamını geçirdiği okullarda, kalabalığın getireceği mikropla enfeksiyon kapma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle çocukların hastalıklardan korunabilmesi için ellerini doğru bir şekilde büyük bir önem taşıyor. Gündemde olan Koronavirüse karşı hijyene dikkat etmek ve elleri doğru bir şekilde yıkamak gerekir.

Çocuklarda el yıkama temizliği! Eller nasıl yıkanmalı?

Çocuklarda el yıkama temizliği! Eller nasıl yıkanmalı?

Peki çocuklara el yıkama nasıl öğretilir?

Çocuklarda kişisel temizliğin sağlanmasında da birinci derecede gelen el yıkama temizliği hastalıklara karşı korunmada oldukça etkilidir. Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca'nın koronavirüse karşı 14 gün kuralında belirtildiği gibi eller sık sık su ve sabunla en az 20 sn yıkanmalıdır. Çocuğunuza doğru bir şekilde nasıl elini yıkayabileceğini şu adımlarla anlatabilirsiniz:

1- Ellerini en az 20 saniye kadar sabunlu tutarak, bol su ile yıkamaları gerektiğini söyleyin.

2- Eller yıkanırken avuç içleri ve dışlarını, parmak aralarını, tırnakları ve el bileğini sıvazlayarak yıkanması gerektiğini anlatın.

Çocuklarda el yıkama temizliği

Çocuklarda el yıkama temizliği

3-Ellerini yıkadıktan sonra temiz bir havluyla ellerini kurulamasını söyleyin.

4- Çocuğunuzun boyu lavaboya uzanmaya yetmiyorsa ebeveyni olarak ona elverişli bir ortam sağlayın.

5- El yıkamanın hastalıklardan korunmak için ne kadar önemli olduğunu anlatın.

ENFEKSİYONDAN NASIL KORUNULUR? ÇOCUKLARI ENFEKSİYONDAN KORUMANIN YOLLARI

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metehan Özen, çocukları enfeksiyonlardan korumada alınabilecek etkili önlemleri şöyle sıraladı:

-Kaliteli uyumasına dikkat edin

Yapılan bilimsel çalışmalar, yeterli ve kaliteli uykunun vücudun bağışıklığının güçlenmesindeki faydalarını ortaya koyarken, hele de çocuklar için çok daha önem taşıyor. Geceleri geç uyuyan çocukların bağışıklık sistemi düzgün çalışmazken, enfeksiyon hastalıklarına yakalanma sıklıkları artıyor. Çocuğunuza uykudan hemen önce, uykusunu kaçırabilecek tablet ve bilgisayardan uzak durma alışkanlığı kazandırmanız, uyuduğu odada ışık olmamasına dikkat etmeniz çok önemli.

-El yıkama alışkanlığı kazandırın

El yıkama alışkanlığının kazandırılması, enfeksiyona karşı en etkili, en pratik yöntemlerden biri. Gün içerisinde ellerini yüzüne, ağız çevresine ve gözlerine sürmemelerini, özellikle tuvaletlerden sonra ve beslenmeden önce mutlaka ellerini sabunla yıkamaları gerektiğini öğretin. 

Çocuklarda sağlıklı ve dengeli beslenme

Çocuklarda sağlıklı ve dengeli beslenme

-Dengeli beslenmesine özen gösterin

Çocukların ev yemekleriyle sağlıklı ve dengeli beslenmesi, yaşına uygun, yeterli düzeyde protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarının karşılanması enfeksiyonlara karşı direnç kazanmasında çok önemli rol oynuyor.

Portakal, kivi gibi meyveler ve yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunan A ve C vitaminlerinin düzenli tüketimi bağışıklığı güçlendiriyor. Kansızlık sorunu çeken çocuklar da sık enfeksiyon geçirdiği için özellikle demirden zengin sebze, et ve kurubaklagiller tüketmesine dikkat edin. Çocuğunuzu bisküviden gofrete, gazlı ve şekerli içeceklerden fast- food besinlere dek hazır atıştırmalıklardan uzak tutun.

-Haftada iki gün balık yedirin

Hastalık yapan bileşiklerin vücuttan atılmasına katkıda bulunan Omega-3 desteği için haftada mutlaka 1-2 defa balık tüketmesini sağlayın. Balığın yanı sıra, badem-ceviz ve tam tahıllı ürünler gibi çinkodan zengin olan besinler de enfeksiyonları azaltıyor.

-Yoğurt ve kefiri ihmal etmeyin

Evde yapacağınız yoğurt, kefir gibi probiyotikler de bağırsaklardaki zararlı mikropların ve atıkların temizlenmesine yardımcı oluyor ve bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor.

Ayrıca enfeksiyonlardan korunmada su içmenin önemi de sanıldığından daha fazla. Çocuğunuzu mutlaka günde 1 litre su içmeye alıştırın. Su; özellikle temizleyici özelliği sayesinde üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada etkili.

Çocuklarda yoğurt tüketimi

Çocuklarda yoğurt tüketimi

-Ortamı sık havalandırın

Çocukları soğuk havadan çok kalabalık ortam hasta ediyor. Kapalı ortam mikropların bulaşma riskini artırdığından düzenli ve sık sık havalandırılması çok önemli. Öğretmenlerin ve ailelerin enfeksiyon bulgusu başlayan çocukların evde istirahat etmesine özen göstermesi hem çocuğun çabuk iyileşmesine hem de bulaş zincirini kıracağı için diğer çocukları korumaya avantaj sağlıyor.

-Eksik aşılarını tamamlayın

Bilimsel olarak faydası gösterilmiş en önemli basamak, çocukluk çağı aşılarının tamamlanmasıdır. Eksik aşıları varsa mutlaka tamamlayın. Grip aşısının yanı sıra bazı aşıların da özel olarak temin edilip yaptırılması çocuklarımızı meningokok gibi kreş-okullarda salgın yapabilen ve ciddi sonuçları olan enfeksiyonlara karşı koruyacaktır.

Rambutan nedir? Rambutan meyvesinin faydaları nelerdir? Rambutan nasıl yenir?

İLİŞKİLİ HABER

Rambutan nedir? Rambutan meyvesinin faydaları nelerdir? Rambutan nasıl yenir?

BİR YORUM YAPIN 0