Kardeş rekabeti nasıl önlenir?

Birden fazla çocuğa sahip olmak, anne ve babalar için çok güzel bir duygu olsa da kardeşler arasında yaşanan bazı geçimsizlikler ebeveynleri de olumsuz etkileyebilmektedir. Peki, kardeşler arası iletişim nasıl güçlendirilir? İşte kardeşlerin arasındaki sevgi bağını güçlendiren yöntemler...

Birden fazla çocuğa sahip olan ebeveynler, kardeşiyle evde sürekli kavga eden ya da sorun çıkartan bir çocuk görmek yerine, birbiriyle çok iyi anlaşıp saygılı bir iletişim kuran çocuk görmek ister. Ebeveynlerin bu istekleri her kadar doğal bir şey olsa da kardeşi olan çocuklar için rekabet kaçınılmazdır. Bu rekabet, çocuğun kardeşine ya da kardeşin abla/abisine büyüklük taslaması gibi hareketler sergilemesi soruna işarettir.

Burada size düşen temel görev, çocuğunuzun bu sorunlarına karşılık sağlıklı yollarla üstesinden gelebilmek ve bu duyguları dengelemeyi aşılamanızdır. En basit bir oyuncak kavgasında bile araya girerek, haksız olduğuna kanaat getirdiğiniz çocuğa yüksek bir ses tonu ile bağırmak bile o çocuğun kardeşine kinlenmesine sebep olabilir.

Bunu yapmak yerine her iki çocuğu karşınıza alıp sakin ve güzel bir dil ile olayı anlamaya çalışabilirsiniz. Çıkan kavganın nedenini kavradıktan sonra haksız olan çocuğun neden böyle yapmaması gerektiğini izah etmeli ve bir daha benzeri bir olayla karşılaşmak istemediğinizi belirtmelisiniz. Böylelikle sorun çözülmüş olacaktır.

Kardeşler arasındaki sevgi bağını zedeleyen bir durumda ebeveynin göstermiş olduğu adaletsiz tutumlardır. Kardeş çekişmelerinin sonucu genelde büyük çocuk kimse ona patlar. Aileler, küçük yaşta olan çocuklarının yaşını göz önünde bulundurarak susmaları için büyük olan kardeşe yüklenebilir. Böylelikle büyük çocuğun gözünde kardeşi kötü bir izlenim kazanacak ve ailesinin onun yüzünden kendisine bu kadar kızıldığını düşünüp sitem edecektir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için ailelerin, çocuk yetiştirme konusunda adil davranmaları çok önemlidir.

Ergenlik döneminde İnternet bağımlılığı

İLİŞKİLİ HABER

Ergenlik döneminde İnternet bağımlılığı
Bebekler siyah çay içebilir mi? Bebeklere çay ne zaman verilmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Bebekler siyah çay içebilir mi? Bebeklere çay ne zaman verilmeli?
Tarsal Tünel sendromu nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Tarsal Tünel sendromu nedir?
Bebeklerde hıçkırığın geçmesi için ne yapılmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde hıçkırığın geçmesi için ne yapılmalı?

BİR YORUM YAPIN 0