Çocuklar neden yalan söyler? Yalan nasıl anlaşılır, çözümleri neler?

Çocuğunuzun yalanını fark ettiğiniz an nasıl davranmanız gerektiğini bilmiyorsanız ve yalan söyleme durumunun alışkanlığa dönüşmemesi için alabileceğiniz önlemlerden sizlere bahsettik. Çocuklar neden yalana başvurur? Çocuğun yalan söylediği nasıl anlaşılır? Yalan söyleyen çocuğa nasıl davranılmalı? Sağlıklı bir çocuk eğitimi metodunda yalan söyleme alışkanlığı ile ilgili tüyolar...

Bazı anne ve babalar çocuklarına her ne kadar kondurmak istemese de yalan söylediğini fark ettikleri an endişeye kapılabilir. Kendisine yalan söylendiğini anladıkları zaman çocuklarına karşı nasıl bir tepki vermesi gerektiğini kestiremeyen aileler, anlık bir öfkeyle yanlış davranışlarla yalan söyleme alışkanlığını arttırabilir. Özellikle de 2-4 yaş arasındaki çocuklarda görülen yalan söyleme alışkanlığı okul döneminde doğal bir durum olarak algılanabilirken öte yandan bilişsel becerilerinde gelişim gösterdiğinin önemli bir delilidir. Eğer yalan atma durumu devamlı görülüyorsa ve gündelik yaşantılarını etkiliyorsa uzmandan yardım almak en mantıklısıdır. Çocuğunuzu adım adım dürüstlüğe davet edip bu alışkanlıktan kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz.  Yalan söyleme alışkanlığı fark edildiği zaman nasıl davranılmalı? Çocuk eğitiminde yalan söyleme alışkanlığının önlenmesi için önemli metotlar...

ÇOCUKLARDA YALAN SÖYLEME ALIŞKANLIĞI

yalan söyleyen çocuğa ceza verilmeli mi

yalan söyleyen çocuğa ceza verilmeli mi

Çocuğun kendisini koruması, onay görmesi ve isteğini yaptırabilmesi için başvurabileceği bir yöntem olan yalan söyleme durumu, ailenin tepki ve davranışlarıyla alışkanlık haline dönüşebilir.

Okul öncesi dönemdeki bir çocuğun hayal dünyası yeterince gelişmediği ve bazı yeteneklerinin oluşmamasıyla denenen sözde yalan söyleme karşısında yüzleştirme yapılmamalıdır. Doğruyu söylemek yerine yalan söylemeyi tercih eden çocuk karşısında ''Yanlış hatırladın sanırım'' diyerek yalanın üstünde durulmamalıdır.

ÇOCUKLAR NEDEN ANNE-BABASINA YALAN SÖYLER?

yalan söyleyen çocuklara nasıl davranılmalı

yalan söyleyen çocuklara nasıl davranılmalı

Ailesinin beklentilerini gerçekleştiremediğinde yalan söylemeye kalkışabilir.

İhmal ve ilgi yetersizliği durumunda dikkat çekmek için yalana başvurulabilir.

Kendini kıymet verilmeyen biri olarak gören çocuk başkaları tarafından takdir görme için yalan söyleyebilir.

İsteklerini yerine getirilmesi ya da korunması için yalan söylenilebilir.

YALAN SÖYLEYEN ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALI?

çocuklarda yalan söyleme alışkanlığı

çocuklarda yalan söyleme alışkanlığı

Özgüveni yerinde olan bir çocuk yalan söylediği zaman yalanı ortaya çıktığında kendisinin yaptığını itiraf edebilir. Ancak çekingen ya da içe dönük bir çocuk yalan söylerse korktuğu için yalan söylediğini çekindiği için belli etmek istemez ya da utandığı için kızarır.

Çocuğun yalanları karşısında siz anne ve babası olarak sergileyebileceğiniz en ideal ve doğru tutum çocuğa doğru söylemenin güzelliklerini ve gerekliliğiyle ilgili çeşitli faaliyetlere yönlendirilebilir.

Çocuğun yalanı ortaya çıktığı zaman ona bağırıp kızmak suçluluk psikolojisi ile gerginlik oluşturacaktır. Doğru olmayan davranışın değiştirilmesi istendiğinde çocukları korkutmaya çalışmak daha sıkıntılı ve zor durumlara neden olacaktır.

Renkli ve kokulu silgiler zararlı mı? Kırtasiye alışverişinde dikkat!

İLİŞKİLİ HABER

Renkli ve kokulu silgiler zararlı mı? Kırtasiye alışverişinde dikkat!

BİR YORUM YAPIN 0