Yulaf kepeği mucizesi

Bir zamanlar hayvan yemi olarak kullanılan yulaf kepeği günümüzde en sağlıklı gıda olarak kabul edilmekte.

Yulaf kepeği yulafın en dış tabakadaki kabuğundan oluşur. Yulaf, B kompleks vitaminleri, protein, yağ, mineral ve kalp için sağlıklı çözünen lifler içerir.

Yulaf kepeğinin faydaları

Yulaf kepeğinin en önemli faydası, kolestrolü düşürmeye yardımcı olur. Kolestrolü düşürerek arterlerin tehlikeli plak oluşumunu engeller. Yulaf kepeği kroner kalp hastalığı görülme riskini azaltır. 

Diyabet

Yulaf kepeği, karbonhidratların sindirimini yavaşlatarak, şekerin kan dolaşımına girme hızını azaltıyor, yemekten sonra kan şekeri seviyesini düşük tutuyor. Diyete eklenen yulaf kepeği, kandaki glukoz ve insülin seviyesini ve diyabet komplikasyonlarını önlemede yarar sağlıyor. 

Kilo kontrolü

Beslenme uzmanı olan JL SLAVİN’in araştırmalarına göre, yulaf kepeğindeki lifin, hacminin 25 katı kadar su emebildiği ve midede yer kaplayarak tokluk hissi verdiği tespit edildi. Bunun dışında yulaf kepeğinin yapışkan bir tutkal gibi temas eden her besine yapıştığı için açlığı geciktirerek, sindirim ve besin emilimini geciktirdiği görüldü. Böylece daha az kalori ve kilo kaybına yardımcı oluyor.

Kabızlık

Yulaf kepeğinde bulunan lif, dışkıyı yumuşatmaya ve bağırsaklardan geçişini rahatlatmaya yardımcı oluyor. Günlük beslenmeye kepek eklemek kabızlığı önlemek için oldukça önemli. Ancak kepeğin faydası bol su tüketerek görülüyor. 

 

BİR YORUM YAPIN 0