Müzikoterapinin insan sağlığına etkileri

Kalp Cerrahı Prof Dr. Bingür Sönmez, ameliyatın ardından yoğun bakımdaki hastaların müzikle terapi sonucu daha rahat uyuduklarını ve ağrılarının olmadığını söyledi.

Müziğin insanlar üzerindeki etkilerine dikkat çeken Sönmez, diyet yapan kişilerin hicaz makamından müzik dinlemeleri gerektiğini, kilo almak isteyenlerinde iştah açtığı için rast makamından dinlemeleri gerektiğini açıkladı.

Katıldığı bir konuşmada 'Müzikoterapi'den bahseden Kalp ve Damar Cerrahisi Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Müzikoterapiyi aslında 1000 yıldır biliyoruz. Ama unutuldu. Batı ülkelerinde müzikoterapi yoğun bakımlarda CD çalarak, her hastaya aynı müzik dinletilerek yapılmakta. Ama bu başarılı tedavi değil. Müzikoterapiyi biz kendi hastanemizde yoğun bakımda, uyanmış olan her hastaya bilinci yerindeyse, bazen bilinci yerinde değilse bile sabah akşam 15 dakika uyguluyoruz" dedi.

"Hastalar rahat uyuyor, ağrıları olmuyor"

Müzik seçimini hastaların uyanıklık, ruhsal durum, depresyon ve ağrısı olup olmadığı gibi kriterlere göre yaptıklarını söyleyen Sönmez, "15 yıldır uyguluyoruz. Son 5 yıldır gerçekten yoğun bakımda uykusuzluk, ajitasyon, yoğun bakım psikozu görmüyoruz. Hastalar rahat uyuyor, ağrıları olmuyor.

Yoğun bakımda bir hastayı ilaçla uyutamıyorken müzikle çok rahat uyutabiliyoruz. Bazen aynı ilaçlar verilirken tansiyonu yüksek hastalara müzik dinlettiğimizde 15 hastanın tansiyonunun yavaşladığını, oksijeninin arttığını ve uyuduklarını tespit ettik" dedi.

"Bir restoranda hicaz çalıyorsa restoran iflas eder"

Müziğin insan üzerindeki bir diğer etkisinin iştah olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Bir restoranda hicaz çalıyorsa restoran iflas eder. Çünkü hicaz diyet müziğidir. Restorandakilerin iştahı kapanır. Diyet yapanların mutlaka hicaz dinlemeleri gerekir. İştahları kapanır. Rast dinlerlerse bol yemek yerler" dedi. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0