Karabuğday ile zayıflama! Karabuğdayın faydaları nelerdir?

Karaciğer ve bağırsak dostu karabuğdayın faydaları nelerdir? Besin değeri yüksek ve kalorisi oldukça düşük olan karabuğdayla nasıl zayıflanır? İşte, karabuğday diyeti…

Karabuğday ile zayıflama! Karabuğdayın faydaları nelerdir?
Karabuğday ile zayıflama! Karabuğdayın faydaları nelerdir?
GİRİŞ 17.08.2017 17:40 GÜNCELLEME 05.02.2020 16:09

Karabuğday yeni yeni hayatımıza giren yağ oranı düşük besin değeri çok yüksek bir buğday çeşididir. Orijinal adı “Greçka” olan karabuğday sağlıklı kilo vermenin anahtarlarından biridir. Karabuğdayı farklı şekillerde farklı yöntemlerle tüketebilirsiniz. Peki, karabuğday neyin nesidir, faydaları nelerdir?

Karabuğday nedir, menşei neresidir?

Karabuğday; Rusya, Ukrayna, Polonya, Japonya gibi ülkelerde yetişen tam tahıllı bir besindir. Karabuğdayın oralarda kullanılan orijinal adı “Greçka”dır. Karabuğday, kuzukulağıgiller familyasından bir bitki türüdür. Tahıldan çok kabuklu yemişe benzeyen karabuğdayın yapısında %11 protein ve %2 yağ vardır.

Karabuğday çölyak hastalarına çok iyi bir alternatiftir zira glüten içermez. Glütensiz diyet arayışında olanlar için ise karabuğday diyeti doğru adrestir. Karabuğdayın alerjik reaksiyona sebep olmasını engellemenin yolu da haşlandıktan sonra suyunun süzülmesinden geçer. Pek çok şekilde kullanılabilen karabuğday hem yemek hem de tatlı çeşitlerinde kullanılmaktadır.

Karabuğdayın faydaları nelerdir?

*Kolesterolü azaltır ve kan basıncını dengeler;  içerisinde bulunan rutin ( P1 vitamini ) vitaminiyle kandaki kolesterolü azaltıcı etkisi ve damarlara esneklik ve güç kazandırır. Ayrıca yüksek kan basıncını önleyici bir etkisi de vardır. Rutin’in etkisi vitamin C ilavesiyle daha da arttırılabilir. Rutin vitamini kiraz, kayısı gibi meyvelerde ve limon, portakal kabuklarında bol miktarda bulunur.

*Protein bakımından zengindir. Diğer tahılların protein içeriklerinde bulunan yüksek yağ oranlarına göre içeriğindeki yağ miktarı oldukça azdır.

*Bağırsak dostudur; glüten içeriği olmadığından bağırsak sistemi içinde faydalıdır. Oysaki diğer tahıllar glüten içerir ve bu normal insanlarda bile çeşitli sorunlara neden olabildiği için karabuğday bağırsak için rahatlatıcı bir tahıldır. Ayrıca posa ve lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığına iyi gelir.

*Yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına birebir olan karabuğday, yüksek oranda potasyum, magnezyum, fosfor ve demir içerir. Bu mineraller ise yüksek tansiyon, kansızlık ve kalp rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir.

*Uçukları önleyen lysine içerir; Vücut tarafından üretilemez ve dışarıdan alınması gereken ve buğday ile pirincin neredeyse 2 katı yüksek oranında LYSİNE ( lizin ) içerir. Lizin özellikle tekrarlayan uçukların önlenmesinde önemli bir esansiyel aminoasittir.

*Aşırı terlemeyi önler.

*Damar zayıflığına bağlı olan burun kanamalarını önler.

*B1 ve B2 vitaminleri içeriği ile yetişkin bir kişinin B1 vitamini ihtiyacını %40 oranında karşılar.

*Karaciğer dostu olan karabuğday, karaciğere çeşitli faydaları olan ‘choline’ maddesince zengindir.

*Kilo vermeye yardımcı olan karabuğday yüksek oranda bitkisel protein içerir. Bununla beraber uzun süre tok tutar ve yağ yakmada oldukça faydalıdır. İçeriğinde bulunan kalsiyum ile metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.

*İnsülin direncini kırar. Magnezyum içeriğiyle insülin dengesini sağlar, diyabet hastalığı ve insülin direncine iyi gelir.

*Çölyak hastaları için çok iyi bir alternatiftir. Çölyak hastalarının tüketmesi gereken gıdalardan biri de içeriğinde hiçbir şekilde glüten bulunmayan karabuğdaydır.

Karabuğday Nasıl Tüketilir?

Karabuğday genellikle haşlanarak çeşitli yemeklerde kullanılıyor.     Karabuğdayı pilavlarda, salatalarda, çorbalarda, mercimekli köftelerde ve dolmalarda pek çok yemekte kullanabildiğiniz gibi tatlılarda da kullanabilirsiniz.

Karabuğdayı haşlamak için

Karabuğday haşlarken buğday/su oranınız 1’e 2’dir. 1 su bardağı karabuğdayı yıkadıktan sonra tencerenize alın ve 2 su bardağı su ilave edin. Tencerenin kapağı hafif aralık kalacak şekilde suyunu çekene kadar haşlayın. Karabuğday suyu hızlı çeker, unutmayın yoksa yanmış bir lapa ile karşılaşabilirsiniz. Haşlanan karabuğdayı kapalı bir kabın içerisinde birkaç gün buzdolabında saklayabilirsiniz.

karabuğday faydaları

Karabuğdayla zayıflamak isteyenler için örnek diyet listesi:

1.gün:

Uyanınca: 2 tane kurutulmuş erik ve 2 büyük bardak su

Kahvaltı: 1 su bardağı dileğe göre tarçınlı süt, 1 tane buğday ekmeğinden yapılmış tost, 1 tane ceviz içi

Öğle Yemeği: yarım porsiyon yağsız dana eti, 1 kâse yoğurt, 1 tabak salata İkindi: 1 kâse yoğurt

Akşam Yemeği: 1 kepçe kadar az yağlı sebze çorbası, 1 kâse karabuğday eklenmiş yoğurt

Yatmadan Önce: 2 adet dilimlenmiş kivi

2.gün:

Uyanınca: 2 adet kurutulmuş kayısı ve 2 büyük bardak su

Kahvaltı: 1 fincan şeker eklenmemiş çay ya da kahve, 2 dilim buğday ekmeği, 2 çay kaşığı kadar bal ya da reçel, 1 tane yumurta

Öğlen Yemeği: roka ağırlıklı yeşillik salatası, 1 tabak bol limonlu mercimek çorbası, 1 orta boy ızgara balık

İkindi: 1 avuç fındık ve 1 avuç badem

Akşam Yemeği: 1 bardak tuzsuz ayran, cevizli karabuğdayla yapılmış salata

Yatmadan Önce: 2 ince dilim ananas

3. gün:

Uyanınca: 2 tane ceviz içi ve 2 büyük bardak su

Kahvaltı: karabuğday eklenmiş 1 tabak süt

Öğlen Yemeği: karabuğday ve ceviz eklenmiş salata, tuzsuz ızgara tavuk ( yarım porsiyon)

İkindi: 1 küçük fincan kahveli süt, 2 adet bisküvi

Akşam Yemeği: 1 tabak tuzsuz ve az yağlı sebze çorbası, 1 kâse karabuğdaylı yağsız yoğurt

Yatmadan Önce: 1 küçük fincan taze sıkılmış nar suyu

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Herkes birbirini ihbar ediyor! IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi!
AK Parti'de vekillere sosyal medya uyarısı: Daha hassas olun