Günlük kalori ihtiyacı nasıl hesaplanır?

Günlük kalori ihtiyacınız kendi kendinize hesaplayarak, kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz. İşte günlük kalori ihtiyacınızı hesaplama formülü...

Kilo alıp vermenin temelinde yatan neden, alınan kalorinin yakılan kaloriden farklı olmasıdır. Yani gün içerisinde aldığınız kaloriye oranla, daha fazla kalori harcıyorsanız kilo vermeniz kolay olacaktır. Ancak bunun için vücudunuzu tanımalı ve bir günde almanız gereken kaloriyi hesaplamanız gerekiyor. Sizler için günlük kalori ihtiyacınızı nasıl hesaplayabileceğinizi araştırdık.

Günlük kalori ihtiyacınızı hesaplamak için öncelikle bazal metabolizma hızınızı bilmelisiniz. Bazal metabolizma hızı, 12 saatlik bir açlıktan sonra uyur vaziyette harcayacağınız günlük kalori demektir.

BAZAL METABOLİZMA HIZI HESAPLAMA

Erkekler için;

66 + ( 9,6 * kilonuz ) + ( 1,7 * boyunuz ) - ( 4,7 * yaşınız )

Kadınlar için;

665 + ( 9,6 * kilonuz ) + ( 1,7 * boyunuz ) - ( 4,7 * yaşınız )

Örneğin: 27 yaşında, 1,88 boyunda, 100 kiloluk bir erkek için;

66 + ( 13.75 * 100 ) + ( 5 * 188 ) - ( 6.8 *27 ) = 66 + 1375 + 940183.6 = 2197,4 kaloridir.

Çıkan bu sonuç gün içerisinde hiçbir şey yapmasanız da vücudunuzun kendi kendine yakacağı kaloriyi belirler. Gün içerisinde almanız gereken kaloriyi buna göre belirleyebilirsiniz. Örneğin vücudunuzun yaktığından fazla kalori alıyorsanız, spor yaparak ikisini dengeleyebilirsiniz. 

Kilo verdiren yaz meyveleri

İLİŞKİLİ HABER

Kilo verdiren yaz meyveleri
Meyve salatası nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Meyve salatası nasıl yapılır?
Pürüzsüz bacaklar için 4 mucizevi yağ

İLİŞKİLİ HABER

Pürüzsüz bacaklar için 4 mucizevi yağ
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 3

Murat 3 yıl önce

Yaşım 15, boyum, 1,80 kilom 62’9. Ve 3926 çıktı acaba yanlışmı hesapladım?

Suat 5 yıl önce

Bazal formül ile alttaki örnek formül farklı. Orasını anlamadım

Toplam 13 beğeni

dilara 3 yıl önce

sanırım kadın ve erkek için verilen sabit değerler aynı değil. bence örnekteki değerler doğru. çünkü erkekler için üstteki bazal formülü denediğimde çok çok az bir kalori miktarı çıktı ve bu normal değil. ama kadınlar için olan bazal formül doğru olabilir.

Toplam 0 Beğeni