Gebeliklerin yüzde 40'ı düşükle sonuçlanıyor!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, 40 yaş üstü gebeliklerin %40'dan fazlasının düşükle sonuçlandığını söyledi.

Dr. Faruk Buyru, günümüzde çeşitli nedenlerle ileri yaşta hamile kalanların sayısının giderek arttığını, kadınların çalışma hayatında daha çok yer almalarının, kariyer planlamalarının, daha az sayıda doğum yapmalarının ileri yaş doğum yapma nedenleri arasında sayılabileceğini söyledi.

Buyru, kentleşmenin daha az sayıda ve daha geç doğum yapmada etkili olduğunu, sosyo-ekonomik düzey arttıkça ileri yaşta doğum oranının da yükseldiğini belirtti.

Prof. Dr. Buyru, 40 yaş sonrası gebeliklerin çeşitli açılardan riskli gebelik olarak kabul edildiğini, bu risklerin hem anne adayının hem de doğacak bebek için söz konusu olduğunu ifade etti.

İleri yaşta gebe kalma şansı azaldığı gibi gebe kalmak için de daha fazla beklemek gerekebileceğini belirten Dr. Buyru, 35 yaş üstü gebeliklerde düşük riski daha fazladır. 40 yaş üstü gebeliklerin yüzde 40'tan fazlasının ise düşükle sonuçlandığını söyledi.

Dr. Buyru, bunun nedeninin yaşlanmayla birlikte yumurtalarda kromozom problemi riskinin artması olduğunu,  yine aynı nedenle bebeklerde de kromozom bozukluğunun daha fazla görüldüğünü ifade etti.

BİR YORUM YAPIN 0