Normal doğum nedir, faydası neler? Sezaryen mi normal doğum mu? Doğum sonrası bakım önerileri

Normal doğum korkusu yaşayan hamilelerin gönlünü rahatlatacak ve faydalarını duyduktan sonra normal doğum gerçekleştirmek isteyecekleri bilgileri sizler için mercek altına aldık. En sağlıklı doğum yöntemi olarak bilinen normal doğumun anne ve bebek için faydalarını haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz... Peki doğum yöntemlerinden hangisi sağlıklı: Normal doğum mu sezaryen mi? Normal doğumda dikiş atılır mı? Doğumu kolaylaştıran tavsiyeler...

Doğum yaptıktan sonra annenin hızlı bir şekilde toparlanmasını sağlayan normal doğum, günümüzde pek çok anne adayına korkutucu gelse de aslında tercih edilmesi gereken ilk ve en sağlık doğum yöntemidir. Halk arasında dilden dile dolaşan olumsuz söylentiler ya da deneyimler doğum korkusu psikolojisi içinde olan anne adaylarını direkt olarak etkilemektedir. Ancak burada düşünülmesi gereken odak nokta; her kadının bedeninin kendine has özelliklerde olduğu ve herkeste aynı durumların yaşanmayacağıdır. Bunun tıbbi açıdan uygunluğunu en iyi doktorlar belirleyebileceği gibi, tercih edilecek olan doğum yönteminde anne adayının gerek bedenen gerek ruhsal olarak kendini hazırlaması oldukça önemlidir. Normal doğum kaygısı yüzünden ülkemizde giderek artan sezaryen yöntemi, normal doğumla dünyaya gelen bebeklere göre dünyaya daha zor adapte olur ve daha bunun gibi nice dezavantajlar görülebilir.

NORMAL DOĞUM HAKKINDA EN ÇOK MERAK EDİLEN DURUMLAR

A'DAN Z'YE GEBELİK SÖZLÜĞÜ! DOĞUM TERİMLERİ başlıklı haberimizi okumak için TIKLAYIN

NEDEN NORMAL DOĞUM YAPILMALI? NORMAL DOĞUMUN FAYDALARI...

- Anne adayının ve bebeğin sağlığını riske atmadan sağlıklı bir şekilde doğumunu gerçekleştirmesine neden olur. İsminden de belli olduğu gibi her şey doğaldır.

- Günümüzde sıklıkla tercih edilen sezaryen, aslında normal doğumun yerine seçilebilecek bir yöntem değildir. Sezaryen doğum, normal şartlar altında yapılmasının tehlikeli olduğu durumlarda başvurulduğu yöntemdir.

- Normal doğum yönteminde ameliyat uygulanmayacağı için anesteziye ihtiyaç duyulmayacaktır.

- Normal doğum yapacak olan anne adaylarının bebek dünyaya geldikten sonra kanama ve enfeksiyona yakalanma gibi riskleri yok denecek kadar aza inecektir.

- Hastanede kalma süresi azalacaktır, hızlı bir şekilde toparlanarak evlerine gidebilirler.

KULAĞA HOŞ GELEN BEBEK İSİMLERİ başlıklı haberi okumak için TIKLAYIN

normal doğumun faydaları

normal doğumun faydaları

- Anestezi almayacağı için bilinci açık olan anneler, bebeklerini daha rahat ve sorunsuz bir şekilde emzirebilir.

- Yapılan çalışmalara göre, normal doğum ile dünyaya gelecek olan bebekler doğum kanalından geçerek bazı faydalı bakteriler ile karşılaşacağı ve bununda bağışıklık sistemini güçlendireceği görülmüştür.

- Diğer doğum yöntemlerine göre kıyaslandığında normal doğumda, zaruri durumda çok az ya da hiç müdahale edilmemektedir. Suni sancı verilmeden doğumun kendiliğinden gelişmesi beklenir. Doğum esnasında anne adayının kendini güven içerisinde hissetmesi esas alınır. Bu nedenle ister yatarak ister ayakta hatta çömelerek bile doğum yapıldığı bilinmektedir.

TIKLA OKU: PELVİK KASI GÜÇLENDİREN KEGEL EGZERSİZİ

DOĞUM SONRASI BAKIM NASIL YAPILIR?

Hem bedenen hemde ruhsal anlamda birçok yeniliklerin kendini gösterdiği hamilelik dönemi göstergeleri, yalnızca doğum anına kadar değil doğum sonrasındaki en az 3 ayı da kapsamaktadır. Anne vücudunun iyileşme süreci her kadında olması gereken doğal bir süreçtir. Ancak doğru bakım önerileri ile bu süreci hızlandırmak mümkündür. Peki bu süreçte anneler neler yapabilir? İşte o öneriler...

Doğum sırasında gerçekleştirilen Epizyotomi kesiğinin enfeksiyon kapmaması için pedleri 3-4 saatte bir değiştirin.

Tuvaleti yaptıktan sonra,genital bölge temizliği için suyu ılık dökün ve gazlı bezle yavaşça kurulayarak temizleyin. İdrar ve dışkı sonrası daima önden arkaya doğru silin. Günde 1 defa da ılık su dolu küvette 15 dakika kadar oturun. Sıcak kompres ağrılarınızı dindirecektir.

Hamilelik döneminden doğum sonrasına kadar muhakkak uygulanması gerektiği önerilen Kegel egzersizleri, doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırır.

''DOĞUMDA BEBEĞİN BAŞININ ÖNDE GELMESİNİN HİKMETİ NEDİR?'' haberini okumak için TIKLAYIN

EPİZYOTOMİ NEDİR, DOĞUM DİKİŞİ BAKIMI NASIL YAPILMALI? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

NORMAL DOĞUMDA DİKİŞ ATILIR MI?

Bebeğin daha kolay çıkması için vajinanın olduğu bölgeye ufak bir kesi atılması 'Epizyotomi' olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerekli görüldüğünde uygulanan bu kesinin doğum sonrası kapanması için dikiş atılması gerekir. Bu dikişler kesinin büyüklüğüne göre farklılık göstermektedir.

Doğum sırasında doktorun atacağı dikiş normal ise dikişlerin düşmesi 1 ay kadar bir zamanı kapsayabilecek iken daha uzunda sürebilir. Ancak Epizyotomi tercih edilmişse dikişler kendiliğinden eriyecektir.

Normal doğum dikişlerinin yeniden açılmaması ve hijyenik olması için bazı müdahalelerde bulunabilirsiniz. İşte o öneriler...

Sıcak kompres uygulayın: İçi sıcak su dolu bir küvette oturarak dikişlerini rahatlatabilirsin.

Tuvalet sonrası ılık su ile bastırmadan üstten bir temizlik yapabilirsiniz.

Kanaman ve akıntın olacağı için pedini sık sık değiştir. Aksi halde enfeksiyon oluşabilir.

TIKLA OKU: EVDE PRATİK EMZİRME YASTIĞI DİKİMİ VE KULLANIMI!

NORMAL DOĞUM MU SEZARYEN Mİ? HANGİSİ DAHA SAĞLIKLI?

Sezaryen mi normal doğum mu

Sezaryen mi normal doğum mu

Hamileliğin son günlerinde doğum stresiyle beraber anne adaylarının kaygılandığını ve kaygı sebebiyle de yanlış bir davranış sergilenebileceğini vurgulayan Op. Dr. Cüneyt Genç, sezaryen doğumun normale göre daha sağlıksız olduğunu belirtti.

Op. Dr. Genç, “Doğum yaklaştıkça anne adayları bebeklerinin sağlıklı şekilde dünyaya gelemeyeceği kaygısıyla sezaryene daha eğilimli oluyor. Halbuki normal doğum sezaryenden çok daha sağlıklıdır.

Normal doğumun güçlüğü sadece bebek çıkana kadardır. Bebeğin ve annenin sağlığı açısından olumsuzluk yaşamayacağı öngörülüyorsa normal doğum tercih edilmeli, sezaryen ilk seçenek olmamalı” cevabını verdi.

DOĞUM YÖNTEMİNE GÖRE DİKİŞLERDE...

Normal doğumun faydalarını saymakla bitiremeyen uzmanların açıklamaları ise şu şekilde:

“Doğum yaptıktan sonra kadınlar dikişleri olsa dahi rahat olur, o gün içerisinde banyo yapabilir hatta bebeklerine yardım almadan bile bakabilirler. Normal doğumda, sezaryendeki gibi karın içi yapışıklıklar görülmez.

Normal doğumda ameliyat yapılmadığından kan kaybı, enfeksiyon riski çok daha azdır. Her normal doğum bir öncekinden daha kolay ve dikişsiz gerçekleşir. Her sezaryen ise öncekinden daha risklidir.”

BEBEĞİN DOĞUM ŞEKLİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ETKİLİYOR!

doğum şekilleri

doğum şekilleri

Normal doğum yapan annelerin bebeklerinin bağışıklık sisteminin sezaryenle doğan bebeklerinkine göre daha kuvvetli olduğu yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Çalışmalara göre sezaryen yöntemiyle doğan bebekler, doğum kanalından geçerken faydalı bakterilerden eksik kalıyor. Bu bebekler annelerinden yeterince bağışıklık kazanamadığından dolayı alerjik hastalıklara daha eğilimli oluyor.

Yapılan yeni bir çalışmada ise 9 kadın ile 10 yeni doğan bebek üzerinde gözlem yapıldı. Doğumun ardındaki 1 gün içerisinde bebeklerin boğaz ve bağırsak kısmından örnekler alındı.

Alınan örneklerdeki bakterilere bakıldığında normal doğum yapılan bebeklerin annelerinin bakterileriyle benzediği, sezaryen ile doğan bebeklerde ise deri bakterilerinin oluştuğu tespit edildi. Ayrıca normal doğum ile dünyaya gelen bebekler ilerleyen dönemlerde enfeksiyonlara, obezite ve kansere daha seyrek karşılaşabilmektedir. 

DOĞUMU KOLAYLAŞTIRAN ALTIN TAVSİYELER

doğum kolayllaştırma

doğum kolayllaştırma

Hamileliğin son dönemlerine doğru anne adaylarında artış gösteren heyecan ve stresler, bebeği de direkt olarak etkilemektedir. Doğum korkusu olan anne adaylarının kendi içinde yaşadığı endişelerin bebeği etkilememesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Peki doğumun daha kolay geçmesi için ne yapılmalı?

1- Psikolojik açıdan daima olumlu düşünün.

2- Doğumun nasıl gerçekleşeceği ve sonrasında neler yapılması gerektiği hakkında bilgilenin.

3- Düzenli olarak egzersiz yaparak vücudunuza güç sağlayın.

4- Doğru taktiklerle nefes alıp verin.

5- Doğumun kendiliğinden başlamasını bekleyin.

6- Sancı esnasında bedeninizi dinleyin.

7- Kendinizi daha rahat hissedeceksiniz doğuma sevdiğiniz birini alın.

8- Doğumu gerçekleştireceğiniz hastaneyi detaylı bir şekilde araştırın.

BİR YORUM YAPIN 1

naz 4 yıl önce

normal dogum doktor eşiyim araştırdım normal dogum daR ABBİMİN mucizesi var.dogum kanalı doguma hazırlanıyor der hekimler çocuk o kanaldan gelirken tüm ömrünce kullanacagı mikro biyotasını anneden alır ve dogar yani aşısını mucize.Araştırın ÜMİT AKTAŞ hocadan dinlemiştim tüm bunları

Toplam 1 beğeni