Organ nakli zararlı mı? Organ nakli olanlar hamile kalabilir mi?

Organ nakli yapılan kişinin anne olup olamayacağını ve böbrek nakli hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki anne olmak isteyen kadınların organ nakli aşamasında nelere dikkat etmesi gerek? Tüm detaylarıyla hamile kalmak isteyen kişilerin organ nakli ile ilgili merak ettikleri haberimizde.

Safra kesesinin hemen altında bulunan böbreklerde kalıcı olarak herhangi bir sorun teşkil edildiği zaman bu durum kronik böbrek yetmezliğinin habercisidir. Kişide tespit edilen böbrek yetmezliğinin bilinen tek tedavisi ise organ nakli ile yapılan böbrek naklidir. Binlerce kişiye can olan böbrek nakli sayesinde yaşamını sürdüren kadınlar, hamile kalmak istedikleri zaman ciddi hazırlıklar yapmalıdır. Bilhassa enfeksiyonlar hakkında detaylı araştırmalar yapılmalıdır.

organ nakli hakkında merak edilenler

organ nakli hakkında merak edilenler

Daha sonra kişiye nakil olan böbreklerin hamilelik stresini kaldırabilecek nitelikte olup olmadığı uygulanacak testlerle belirlenir. Test sonuçlarında bir sıkıntı görülmezse, anne olmanın en uygun zamanı böbrek naklinden 1 yıl, kadavradan yapılan nakilden 2 yıl sonra olması gerekir. 5 yıl geçtikten sonra hamile olma durumunda böbreklerin bundan ciddi anlamda olumsuz etkilendiği de bilinmektedir.

organ nakli olanlar hamile kalabilir mi

organ nakli olanlar hamile kalabilir mi

Böbrek nakli olan kadınlar anne olma kararını verdikleri zaman, sağlıkları için güvenli olduğu bilinmeyen ilaçları 6 hafta önceden bırakması gerekiyor.

Böbrek nakli olup hamile olan kadınların genel kontrollerinde, ilk üç ay iki haftalık zamanlarla hem bebeğin hem de böbreklerin durumuna bakılmalıdır.İlerleyen aylarda 3-4 hafta geçtikten sonraki son üç ayda 2 haftalık kontroller yeterlidir.

organ nakli

organ nakli

Doğum zamanı için karar verme aşamasında böbreklerin fonksiyonlarında azda olsa olumsuz bir durum varsa doğum ona göre ayarlanır. Böbrek sağlığı normal ise normal doğum zamanı beklenir.

Böbrek nakli olan annelerde doğum genellikle sezaryen yöntemle gerçekleşir. Hamileliğin son dönemlerinde bir sıkıntı görülmezse normal doğum yapılabileceği doktorun kararına bağlıdır.

Cruise Gemi Turları 2019

İLİŞKİLİ HABER

Cruise Gemi Turları 2019

BİR YORUM YAPIN 0