Hamilelikte nasıl oturulmalı ve yatılmalı? Hamilelikte sağlıklı ve ideal uyku pozisyonu

Risksiz bir hamilelik için hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için bilinçli bir anne adayı olmak zorundasınız. Bebeğinize zarar verme ihtimali olan her türlü davranıştan kaçınmalısınız. Bizde hamilelik döneminde en çok merak edilen konulardan biri olan oturma ve yatma pozisyonlarını ele aldık. Hamilelikte ideal yatış pozisyonu nasıl? Hamilelikte oturma ve yatma pozisyonları...

Hormonlardan dolayı normal zamanlara göre çok daha hassas ve kaygılı yapıda olabilen anne adaylarının kafalarını karıştıran birçok konu olabiliyor. Hamilelik dönemindeki anne adaylarının bilinçsiz davranışları ya da halk arasında duydukları batıl inanışlara göre davranmak kimi zaman bazı sorunlara yol açabiliyor. Hamilelik döneminde anne adaylarının zaman zaman yaşadığı problemlerden biri de oturma şekilleri ve duruş bozukluklarıdır. Yanlış uyku pozisyonu ya da oturma şeklinin neden olabileceği bazı problemler anne adaylarını huzursuz edebilmektedir. Anne karnındaki bebeğin sağlığının yerinde olması ve anne adaylarının daha rahat bir hamilelik geçirmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Özellikle de hamilelerin geceleyin yatağına yatarken bilmeleri gereken yatış pozisyonları ile ilgili işinize yaracak bilgiler haberimizde.Peki anne adayları ev içerisinde nelere dikkat etmeli? Hamileler nasıl oturup nasıl kalkmalı?

hamile oturma pozisyonu

hamile oturma pozisyonu

HAMİLELER NASIL OTURMALI? HAMİLELİKTE OTURMA POZİSYONU:

Uzmanlar, sırt bölgesinin vücudu desteklemesi bakımından çok önemli olduğuna dolayısıyla da düzgün oturmanın şart olduğuna dikkat çekiyor. Duruş bozukluklarının görülmesi ile ortaya çıkan bu durumun 'kronikleşmesi'ni önlemek için otururken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Oturma esnasında dik pozisyonda olunmalı ve öne doğru eğilinmemelidir. Akla geldikçe omuzlar geri itilmeli ve mide içe doğru çekilmelidir. Bu sayede vücudun ağırlığı orantılı olarak dağılacaktır.

bacak bacak üstüne atmak zararlı mı

bacak bacak üstüne atmak zararlı mı

HAMİLEYKEN BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK ZARARLI MI?

Hamilelik döneminde anne adaylarının bacak bacak üstüne atmasının zararlı olduğuna değinen Prof. Dr. Şendur, bu şekilde oturmanın bacak bölgesindeki kan doIaşımını zorIaştırdığını ve sırt için sakıncalı olduğunu ifade etti.

hamileler nasıl yatmalı

hamileler nasıl yatmalı

HAMİLELİKTE NASIL UYUNMALI? YATIŞ POZİSYONU NE OLMALI?

Hamilelik döneminin 2. trimester dönemine kadar yani ilk altı aylık evresine kadar anne adayı istediği şekilde yatabilir. Hamileliğin 6. ayı geçtikten sonra sırt üstü pozisyonda yatmak, uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmemektedir. Nedeni ise anne karnındaki bebeğin ağırlığından dolayı bele inen yük ile alakalıdır. Omurga tarafında vücuda kan pompalayan toplar damar ve atar damar olarak isimlendirilen iki bölüm vardır. Bu iki bölümdeki atar damar oldukça dirençli ve kuvvetli olduğu için vücuda kanı rahatlıkla dağıtabilir.

Ancak toplar damar sırt üstü pozisyonda iken rahatlıkla bebeğe kanı ulaştıramaz. Yeterli kanın gitmemesi bebek için çok sıkıntılı bir durum olmasa da anne adayında tansiyon problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla 6. aydan sonra sırt üstü değil yan pozisyonda yatmak ideal uyku pozisyonlarındandır.

Hamilelikte sağa mı yoksa sola mı yatılması gerektiği ile ilgili Op. Dr. Banu Çiftçi, anne adayı nasıl rahat hissediyorsa o tarafa doğru yatılabileceğini söylemektedir. Herhangi bir zararı olduğu için değil sadece kanın daha rahat gitmesi için hafif sola doğru dönerek yatmanın bebek için daha rahat bir pozisyon olduğu vurgulanmaktadır.

HAMİLELİKTE SOL TARAFA YATMANIN FAYDALARI

Hamilelikte sol tarafa yatmanın faydaları

Hamilelikte sol tarafa yatmanın faydaları

Vücuttaki en büyük toplar damar hafif sağ taraftan geçtiği için anne adayının sağa doğru yatması, toplar damar üzerinde rahime baskı yaparak kalbe giden kanı azaltır. Bu da bebeğe doğru giden kanın azalmasına neden olur. Dolayısıyla anne adayları için en uygun pozisyon sol tarafa doğru yatmalarıdır.

Sola doğru yatan anne adayı bebeğine daha fazla kan miktarı ulaştıracağı için vücuttaki ödem azalır. Sol tarafa doğru yatıldığı zaman ayaklar hafif içe çekildiği zaman anne adayları da daha rahat yatacaktır.

HAMİLELİĞİN İLK ÜÇ AYINA ÖZEL YATIŞ POZİSYONU VAR MIDIR?

Hamileliğin ilk trimesterında anne adayını yatış pozisyonu fark etmez, yüz üstü dışında her şekilde yatılabilir. Çünkü bu evrede rahim küçük ve hafif olduğu için damarlar basınç yapamaz.

Oksizinc Krem ne işe yarar? Oksizinc Krem nasıl kullanılır? Oksizinc Krem fiyatı

İLİŞKİLİ HABER

Oksizinc Krem ne işe yarar? Oksizinc Krem nasıl kullanılır? Oksizinc Krem fiyatı

BİR YORUM YAPIN 0