Amniyosentez nedir, ne işe yarar? Amniyosentez testi ile ilgili merak edilenler

Hamilelik döneminde bebekle ilgili bazı ipuçlarını yakalayabilmek için yapılan Amniyosentez testi ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için ele aldık. Amniyosentez testi nedir, nasıl yapılır? Amniyosentez testi ne işe yarar? Amniyosentez testi bebeğe zarar verir mi? Amniyosentez testi ne zaman yapılır? Amniyosentez neden istenir? Amniyosentez testi ile ilgili merak edilenler...

Hamilelik döneminde anne adayının hem bebeğinin sağlığını öğrenmek hem de kendi durumunu takip edebilmek için belirli aralıklarla gittiği sağlık kontrollerinde duymayı en son isteyeceği şey, Amniyosentez testidir. Bebek doğmadan önce doktorun anne adayından istediği tarama testlerinde beklenenin dışında anormal bir durum gözlemlenmiş ise bu sonuçların takibi için Amniyosentez testi istenebilir. Her anne adayında olmasa da hamilelik döneminde sık sık başvurulan Amniyosentez testi ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için ayrıntıları ile ele aldık. Peki Amniyosentez testi nedir? Amniyosentez testi ne işe yarar? Amniyosentez testi riskli mi? Amniyosentezin faydaları neler? Hamilelikte Amniyosentez testi ile ilgili merak edilenler...

AMNİYOSENTEZ NEDİR? AMNİYOSENTEZ TESTİ NE İŞE YARAR?

Amniyosentez nedir? Amniyosentez testi

Amniyosentez nedir? Amniyosentez testi

TIKLA OKU: PLASENTA PREVİA NEDİR?

Anne karnından ince ve uzun bir iğne yardımıyla alınan sıvı, bebekle ilgili bazı önemli ipuçları yakalama imkanı sağlar. Bebekten alınan bu sıvı genelde bebeğin idrarından oluşur. Bebeğin vücudundaki hücreler ve ürettiği proteinler sayesinde genetik ve diğer önemli bilgiler hakkında sinyaller alınabilir. Amniyosentez testi genel olarak genetik amniyosentez ve olgunluk amniyosentez olmak üzere 2 çeşitte uygulanır.

AMNİYOSENTEZ TESTİ NEDEN YAPILIR? İŞTE CEVABI...

Hamileliğin 15-20. hafta aralığında uygulanan Amniyosentez testinin bu dönemde yapılması için gerekli sıvı alınmalıdır. Erken dönemde yaptırılan Amniyosentez testi hamilelikte bebek kaybına neden olabileceği için vaktinden önce uygulanması bebek için riskli olabilir. Olgunluk Amniyosentezi ise hamileliğin 34-39. haftalarında idealdir.

1- Birinci trimesterda test sonuçları normalin dışındaysa,

2- Anne ya da babanın herhangi birinde kromozom anomalisi varsa,

3-  35 yaş üstü hamilelik dönemindeyse,

4-  Kromozomal anomali ya da nöral tüp defekti komplikasyonu varsa Amniyosentez testi istenebilir.

AMNİYOSENTEZ İŞLEMİ NASIL YAPILIR? BEBEK ZARAR GÖRÜR MÜ?

Amniyosentez ne işe yarar

Amniyosentez ne işe yarar

TIKLA OKU: YERLEŞME KANAMASI İLDE ADET KANAMASI NASIL AYIRT EDİLİR?

Hamilelik döneminde anne adayından istenen Amniyosentez testi, sırt üstü uzanmış biçimde duran hamilenin ultrason cihazı ile bebeğin konumu belirlenmesiyle ortaya çıkar. Ultrasonda karnın iç noktalarından birine yerleştirilen içi boş iğneyle rahme girilir. Şırıngadan 2 veya 4 çay kaşığı dolusu amniyotik sıvı alınır. İğnenin çıkartılması ile Amniyosentez testi son bulmuş olur.

Laboratuvar ortamında incelenen sıvı yaklaşık yarım saat sonra sonucun ortaya çıkması için yeterlidir. Bu test sayesinde Down sendromu, Kistik fibriyoz, Spina bfida, Akciğer yeterliği, Kan uyuşmazlığı, rahim içi enfeksiyon gibi sorunları tespit etmeye yardımcı olur.

A'dan Z'ye gebelik sözlüğü! Hamilelik ve doğumla ilgili bilinmesi gereken tıbbi terimler

İLİŞKİLİ HABER

A'dan Z'ye gebelik sözlüğü! Hamilelik ve doğumla ilgili bilinmesi gereken tıbbi terimler
Sonbahar kına geceleri için şık ve rahat kombin önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Sonbahar kına geceleri için şık ve rahat kombin önerileri

BİR YORUM YAPIN 0