Hamilelikte Koronavirüs anneden bebeğe geçer mi?

Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca'nın dün gece Koronavirüsün Türkiye'ye geldiğini duyurmasıyla vatandaşlarda panik arttı. Bu paniklerin ardından Koronovirüs nasıl bulaşr? Koronovirüs hamilelikte bebeği etkiler mi? tarzındaki sorular daha da merak uyandırdı. İşte uzmanı açıkladı...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Melih Erkan, Dünyanın dört bir yanını saran Koronavirüsü hakkında yapılan bilimsel çalışmayı yorumladı. İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve ABD'de de görülen koronovirüs vakasını değerlendiren İngiliz Kraliyet Kadın Doğum Derneği'nin hazırladığı kılavuzda Opr. Dr. Erkan,

"Yeni tip 'koronavirüs' Covid-19 veya SARS-COV-2 ismi ile bilinen ve yaklaşık 3 aydır tüm dünyada ciddi korku yaratan bu virüs aslında SARS ve MERS gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açan ve önceki yıllarda da dünya üzerinde ciddi salgınlar yapmış bir virüs ailesinin üyesi. Oldukça hızlı yayılan solunum yolu ile bulaşan bu virüs gebelerin de korkulu rüyası oldu. Anne adaylarımız en çok gebelikte geçirilen bir koronavirüs enfeksiyonunun anneye ve bebeğe ne gibi zararlar vereceği, anne karnındaki bebeğe enfeksiyonun geçip geçmeyeceği, doğum şekli, doğumdan sonra bebeğini emzirip emziremeyeceği gibi soruların cevabını merak ediyor. Öncelikle bilinmesi gereken gebelerde koronavirüs enfeksiyonunun bulguları diğer bireylerdekinden farklı değil" ifadesinde bulundu.

HAMİLELİKTEKİ KORONOVİRÜS BEBEĞİ ETKİLEMİYOR!

Opr. Dr. Erkan, Koronavirüsün hamile olan anne adayından bebeğine geçme durumunun tespitinin henüz olmadığına değinerek, şunları söyledi:

"Özellikle hastalığın en sık görüldüğü ülke olan Çin'de yapılan çalışmalarda, bebeğin içinde olduğu amniyon sıvısında, kordon kanında, yeni doğan bebeğin boğazından hemen doğum sonrasında alınmış sürüntü örneklerinde ve anne sütünde virüs izlenmemiştir. Bu sebeple güncel bilgiler ışığında koronavirüs enfeksiyonunun anne karnında bebeğe geçmediği kabul ediliyor. Aynı virüs ailesinin diğer üyelerinin sebep olduğu SARS ve MERS hastalıklarında ciddi derecede düşük ve erken doğum riski görülmüş olsa da yeni tip koronavirüs enfeksiyonunda düşük veya erken doğum riskinde bir artış yoktur. Tüm önlemlere rağmen gebelik sırasında koronavirüs enfeksiyonu geçiren kişiler, acilen sağlık kurumlarınca karantina altına alınmalı ve gerekli tedavi başlanmalıdır.

Tedavi ve takip süreci diğer bireylerden farklı değildir. Özellikle bu dönemde çekilecek röntgen ve tomogrofiler bebeği etkileyebileceği için annelerin endişe etmesine sebep olur, ancak anne karnındaki bebek için gerekli koruma önlemleri alındıktan sonra bu tetkiklerin yapılmasına izin verilmelidir. Çünkü anne sağlığı her zaman birinci önceliktir. Virüsün alındıktan sonra yaklaşık 14 günlük bir kuluçka süresi vardır. Bu sebeple doğuma yakın enfekte olmuş hamilelerde henüz hastalık bulguları ortaya çıkmamış bile olsa, doğumdan sonra hastalık bulguları görülebilir. Böyle bir durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Tüm dünyada görülen olgulardan ve yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre koronavirüs enfeksiyonu doğum şeklini etkilemez. Enfeksiyon sebebi ile sezaryene gerek yoktur."

Bergüzar Korel ile eşi Halit Ergenç'ten takdire şayan hareket!

İLİŞKİLİ HABER

Bergüzar Korel ile eşi Halit Ergenç'ten takdire şayan hareket!

BİR YORUM YAPIN 0