Türk dizileri için Türkçe öğreniyorlar! Araplar yasak dinlemedi

Arap ülkesindeki en büyük medya grubu olan MBC geçtiğimiz yıl Mart ayında Türk dizilerine getirdiği yasak ülkede yaşayanlar tarafından büyük tepki gördü.

Katar’daki Northwestern Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Miriam Berg’ün araştırması, yasakların işe yaramadığını gözler önüne seren bir anket gerçekleştirdi. Yard. Doç. Dr. Miriam Berg, Türk dizilerinin hayran sayfalarından ulaştığı, 18-50 yaş arası 300 kişiyle internet üzerinden anket yaptı.

Anket, özellikle son aylarda yasağa direniş gösterildiğini kanıtladı. Berg, araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi: “İzleyiciler televizyondan erişemediği dizileri online platformlarda izlemeye başladı. İngilizce ya da Arapça altyazılı dizi bulabilenler onları izliyor. Ancak çoğu, Türk televizyon kanallarının internet sitelerine giderek dizileri Türkçe takip ediyor, hatta bunun için Türkçe öğrenmeye başlayanlar var.” 

"TÜRKÇE ÖĞRENİYORLAR"

Berg’e göre yasak tam da bu nedenle geri tepti: Araplar hâlâ Türkiye hakkında çok olumlu düşüncelere sahip. Aslına bakarsanız düşünceleri olumludan, çok olumluya döndü. Öyle ki Türk dizilerine yasağın adaletsiz olduğunu, eğlenceyle siyasetin birbirine karıştırılmaması gerektiğini düşünüyorlar. Diziler Türk kültürüne karşı öyle bir aşinalık yarattı ki hiçbir diplomatik çaba bunu başaramazdı.” Alman araştırmacıya göre çalışmasının sonuçları Türk televizyonları için de çok büyük bir fırsatı ortaya koyuyor: “Türk televizyonları için, dizilerini Arapça dublaj ya da altyazıyla yayınlayabilecekleri çok büyük bir internet pazarı var. Pek çok Arap ülkesiyle ilişkiler hâlâ soğuk, bu da Türkiye’nin son 10 yılda büyük bir başarıyla oluşturduğu yumuşak gücün kaynaklarını azaltıyor. Türkiye bu büyük talebi değerlendirmeli.” 

Hande Yener: Her an kavga çıkabilir

İLİŞKİLİ HABER

Hande Yener: Her an kavga çıkabilir
Engelsiz Yaşam Vakfı’ndan, Muhterem Nur’a suç duyurusu!

İLİŞKİLİ HABER

Engelsiz Yaşam Vakfı’ndan, Muhterem Nur’a suç duyurusu!
İşte İrem Derici'nin yeni imajı...

İLİŞKİLİ HABER

İşte İrem Derici'nin yeni imajı...
Semiramis Pekkan: 'Ben Ajda Pekkan değilim'

İLİŞKİLİ HABER

Semiramis Pekkan: 'Ben Ajda Pekkan değilim'
Başkan Erdoğan ve Emine Erdoğan Fazıl Say konserine katıldı

İLİŞKİLİ HABER

Başkan Erdoğan ve Emine Erdoğan Fazıl Say konserine katıldı
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0