Peygamberimizin sevmediği renkler neler? Sarı ve kırmızı renkleri...

Günlük hayatta tercih edilen sarı ve kırmızı renklerinin dinen uygun olup olmadığına dair bilinen hadis-i şerifleri sizler için araştırdık. Peki erkeklerde sarı ve kırmızı renk kıyafet giymek caiz mi? Peygamberimiz (SA)'in en sevdiği renkler neler? Efendimiz (SAV)'in uygun görmediği renk var mıdır? İşte tüm detaylarıyla haberimizde...

Peygamber Efendimiz (SAV)'in günlük hayatta sergilediği davranışları ve yaptığı ibadetleri kendi yaşantımıza geçirip uygulayabilmemiz için mümin kimselerde neleri uygun görüp, görmediğini çok iyi bir şekilde bilmeliyiz. Doğru yolda ilerleyebilmemiz için hak kitap olan Kuran-ı Kerim'i okuyup anlamalı ve Efendimiz (SAV)'in sünnetlerini hadis-i şeriflerden öğrenmeliyiz. Rivayetlere göre Efendimiz (SAV), gündelik yaşamda en çok tercih ettiği renklerden birisi de beyazdır. Peki, Peygamberimiz (SAV)'in sevmediği ya da önermediği renk var mıdır? İşte cevabı...

Abdullah İbni Amr İbni Âs (ra) şöyle söyledi: Peygamber Efendimiz (SAV), benim üzerimde sarı renkte iki elbise gördü ve: "Bunu sana annen mi emretti?" buyurdu. Ben: "Onları yıkarım." dedim. "Hattâ onları yak." diye emretti. (Müslim, Libâs 28; bk. Nesâî, Zînet 95)

Peygamberimiz (SAV)'in bu ikazı üzerine, Abdullah İbni Amr, elbiselerini tandırda yakmıştı.Ertesi gün Peygamberimiz (SAV)'in yanına geldi ve Efendimiz (SAV) ona: "Ey Abdullah elbiselerini ne yaptın?" diye sordu. Abdullah da yaktığını söyleyince Efendimiz (SAV): Onları aile fertlerinden uygun olanlara giydirseydin ya! Şüphesiz kadınların onları giymesinde bir sakınca yoktur, buyurdular. (Aliyyü'l-Kârî, Mirkât, VIII, 136). 

Hz. Enes (r.a) şunu söyledi: Peygamber Efendimiz (SAV), erkeğin sarı renkli koku sürünmesini yasakladı. (Buhârî, Libâs 33; Müslim, Libâs 77)

Yalnızda sarıda değil kırmızı renginde erkekler için uygun görülmediğine dair bazı rivayetler vardır. Yukarıda örnek verilen hadis-i şerifler farklı zaman ve ortamlarda ortaya çıkmış olabilir. Örneğin bir renk kafirlerin bir simgesini oluşturduğu için uygun görülmemiş iken aynı renk farklı tonlarla karıştırılarak kullanıldığı zaman o simgenin dışına çıkmış ve sakıncalı olmadığı da anlaşılmaktadır. (Kırmızı da olduğu gibi)

Efendimiz (SAV)'in safranla boyanmış sarı renk elbiseyi kâfirlerin giydiğini belirtmesi ve dinimizde haram olan kadının erkeğe, erkeğin kadına benzemesine sahip olmamalarından dolayı olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde sarı ve kırmızı renkli kıyafetlerin bazı kaynaklarda mekruh olduğu görülmüştür. Gerekçesi ise kadına benzeme, kibir ve riya kaynaklı olmasından dolayı olduğu öne sürülebilmektedir.

Mezuniyet elbisesi seçerken dikkat edilmesi gereken tüyolar

İLİŞKİLİ HABER

Mezuniyet elbisesi seçerken dikkat edilmesi gereken tüyolar
Ağrı İshak Paşa Sarayı'nın bilinmeyen özellikleri

İLİŞKİLİ HABER

Ağrı İshak Paşa Sarayı'nın bilinmeyen özellikleri

BİR YORUM YAPIN 0