Bu ürünlerin neyden yapıldığına şaşıracaksınız!

Filipin menşeli bir firma ananas ile derinin bir alternatifi olan bir çanta üretti.

Pinatex adı verilen bu malzemenin temelinde ananas yapraklarının lifi bulunuyor. Doğal yollardan elde edilen bu Pinatex, özellikle moda sektöründe kullanılan hayvan derisine bir alternatif.

Firma böylece çürümeye bırakılan ananas yapraklarını değerlendirmiş oluyor. Bu materyal yapraklardan çıkarılan selülozun kullanılmasıyla dokum olmadan üretiliyor. İlk önce yapraklar life ayrılıp ardından keçeleştiriliyor. 

Bir metrelik parça için 480 adet ananas yaprağı kullanılıyor. Böylece aynı miktardaki deriye harcanan paranın yerine çok daha ucuza mal oluyor. Yapılan üretim sonucunda ortaya boyanabilen, dikilen ve baskı yapılabilen bir malzeme çıkıyor. Atık malzemeler rulo olarak da satılıyor. 

Moda tasarımcısı Dr. Carmen Hijosa, projenin asıl mimarı. Piñatex malzemesini geliştiren Hijosa deri ürünler sektöründe 15 sene çalışmış. Hijosa bu mataryeli üretebilmek için yedi senelik bir ar-ge sürecinde bulunmuş.

Malzemede şimdilik biyoçözünür olmayan tek bir koruyucu üst katman bulunuyor. Katmanın doğal olması için çalışmalar devam ediyor. Eğer başarılı olunursa tamamen doğal üretilecek.

 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0