Yiyecekler nasıl saklanmalı? Soğan ile patatesi aynı yere koyarsanız...

Taze taze aldığımız ancak bir hafta bile geçmeden çürüyüp, ekşiyip bozulabiliyor. Bu durumda yaptığımız en büyük yanlış yiyecekleri doğru muhafaza etmemek oluyor. Peki, yiyecekleri doğru bir şekilde muhafaza etmek için neler yapmalıyız. İşte, cevabı...

Sağlıklı beslenebilmek adına en iyi sebzeleri meyveleri alıyoruz ancak buzdolabın da sakladığımız halde bir iki gün içinde bozuluyorlar. Şu zamana kadar besinleri depolama işleminde hiç hata yaptığınızı düşündünüz mü? Besinlerin çabuk bozulması bizlerin yanış bilgiler doğrultusunda saklamamıza bağlıdır. Sebze ve meyvelerimizi daha uzun süreli saklayabiliriz. Peki besinlerin raf ömrünü nasıl uzatırız?

İşte, yiyecekleri saklama yöntemleri...

süt

süt

Süt;

Yapılan en basit hatalardan biri sütü, buzdolabının kapağında şişelik kısmında saklamak. Buzdolabının her kapağı açıldığında süt sıcak hava ile temas eder. Bu durum da sütün çok hızlı bozulmasına sebep olur. Süt buzdolabının orta raflarında saklanmalıdır. Bu kısımlar buzdolabının en soğuk olan kısımlarıdır.

domates

domates

Domates;

Domatesleri buzdolabında muhafaza etmek yanlıştır. Buzdolabında olan domatesin ömrü kısalır ve erkenden çürümeye başlar. Soğuk hava domatesin olgunlaşma sürecini durdurup içinin kristalleşmesine ve domatesin tadının kaçmasına sebep oluyor.

marul

marul

Marul;

Marul gibi yeşillikler buzdolabına konulduktan bir gün sonra formunu kaybetmeye başlıyor. Bunun sebebi ise naylon torba ile buzdolabında saklamaktır. Naylon torba hava sirkülasyonunu önlüyor bu da hızla çürümelerine ve bakteri üretmelerine sebep oluyor. Yeşillikler kağıt havlulara ya da kağıtlara sarılarak buzdolabında saklanmalıdır.

balık

balık

Balık;
balığı çok daha uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız ilk olarak buzdolabında soğutmalısınız. Belli bir dereceye gelen balık artık derin dondurucuya girebilir. Kullanacağınız zamanda da il olarak buzluktan buzdolabına indirilmelidir.

bal

bal

Bal;

Balı kesinlikle buzdolabında saklamayın. Buzdolabında bekletilen bal şekerlenir ve kristalize olur. Serin ve karanlık ortamlarda saklamak gerekir.

peynir

peynir

Peynir;

Peynir ambalaj içerisinde saklanırsa hava almaz ve bu durum hem vitaminini hem de tadını kaybetmesine sebep olur. Sonuç olarak da bozulma sürecini hızlandırır. Peynir en iyi yağlı kağıda sarılarak saklanabilir.

baharat

baharat

Baharatlar;

Aşırı ısı, baharatların renklerini ve kokularını değiştirir. Lezzetinin azalmasına sebep olur. Bu yüzden baharatların ocak yakınlarında saklanmaması tavsiye edilir. Baharatlar, baharatlarınızı kapalı kapta, serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanmalıdır.

patates soğan

patates soğan

Patates ve Soğan;

Patates ve soğanlarınızı ayrı ayrı yerlerde saklamayışınız. Bunun sebebi patates ve soğanın saklama esnasında havaya nem ve gaz salgılamasıdır. Patates ve soğan için en uygun yer kiler gibi serin ve kuru ortamlardır.

Çürümüş meyveler;

Meyveler çürüdükleri zaman sağlam olan meyvelerden ayrılmalıdırlar. Çünkü çürüme bulaşıcı bir hal alacaktır. Çürümeyen meyvelerin de çürümesine sebep olacaktır.

Besinlerin Saklanma Süresi

Besinlerin buzdolabında veya kiler de saklanmalarının bir süresi vardır. Belli bir süre içerisinde besinlerin tüketilmesi ve taze olanların tekrar alınması gerekir.

besinleri saklama süresi

besinleri saklama süresi

BİR YORUM YAPIN 0