Marteniçka bilekliği nasıl yapılır?Marteniçka bilekliği hakkında bilgiler Marteniçka'nın anlamı

Marteniçka bilekliği Balkanlar'a ait bir gelenek olup tüm dünya tarafından benimsenen bir takı halini almıştır. Mart'ın başından ilkbahara kadar takılan Marteniçka örgüsü nasıl yapılır? Eski bir Balkan geleneği olan ve baharın gelişini temsil edilen marteniçka bilekliğinin çok merak edilen hikayesi...

Mart ayının gelişi ile birlikte Marteniçka hikayesi merak ediliyor. Eski zamanlarda başka takı ve aksesuar kullanmayarak, sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapıldığı bilinmekteydi. İnsanlara hatta hayvanlara takılma amaçlı kullanılan Marteniçka, kırmızı ve beyaz ipliklerle otantik bir sanat niteliğinde örülüyor. Bileklere bağlanan kırmızı ve beyaz yünden yapılan bilekliğin özellikleri arasında satın alınamayacağı, sadece hediye edilebilir oluşu yer alırken bilekliği takan kişilerin dilekte bulunmaları da istenir. Öte yandan baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanır ve tutulan dileklerin kabul olunacağına inanılır. Marteniçka nasıl örülür? Marteniçka'nın tarihçesi nedir? Marteniçka yapımının pratik yöntemi nelerdir?

Marteniçka bilekliği nasıl yapılır

Marteniçka bilekliği nasıl yapılır

MARTENİÇKA BİLEKLİĞİ NASIL YAPILIR?

- Bileğin kalınlığına göre, istediğiniz bilek ölçüsünden biraz daha uzun gelecek şekilde hem beyaz hem de kırmızı ip kesin. Daha sonra beyaz ve kırmızı ipi uçları birbirine bağlayın.

Saça kıyafete yapışan sakız nasıl çıkarılır? Kurumuş sakız lekesi nasıl çıkarİLİŞKİLİ HABERSaça kıyafete yapışan sakız nasıl çıkarılır? Kurumuş sakız lekesi nasıl çıkar

Marteniçka bilekliği nasıl yapılır

Marteniçka bilekliği nasıl yapılır

Düğüm noktası ortada kalacak şekilde, bir elinizle kırmızı ipin boşta kalan ucundan kavrayın ve ipi gerginleştirin.

Marteniçka yapımı

Marteniçka yapımı

- Diğer elinizle beyaz ipin boşta kalan ucundan tutun ve gerdirmeyi bırakmadan, beyaz ipi saat yönüne doğru çevirmeye başlayın.

Marteniçka bilekliği nasıl yapılır

Marteniçka bilekliği nasıl yapılır

İpi çevrilmekte zorlandığı anda gerdirmeyi bıraktığınızda kırmızı ve beyaz ipin birbirine dolandığını gördüğünüz zaman son aşama olarak diğer uca da düğüm atarak bilekliği kullanmaya başlayın.

Marteniçka bilekliği nasıl yapılır

Marteniçka bilekliği nasıl yapılır

MARTENİÇKA HİKAYESİ NEDİR?

Bulgaristan folkloründe Marteniçkaya dair çeşitli efsaneler anlatılır. Bunlardan biri de Baba Marta'dır. Bulgarlar 1 Mart'tan itibaren Baba Marta (Marta Nine) günlerinin başladığına inanırlar.

Baba Marta - Marta Nine, günümüze kadar korunmuş en saygın geleneklerden biridir. Bu takılar, meyve ağaçlarına, evlere, ev hayvanlarına da takılırlar. Bu şekilde yeni başlayan tarım yılının da bereketli ve verimli olması için dilekler tutulur. Marteniçka bilekliği Mart ayı boyunca bileklerde kalıyor.

Mart atyında 

BİR YORUM YAPIN 1

Türkiye 1 yıl önce

Bizim dedelerimiz bile baharın bu bilekliklerden yaparmış hem de doğu Anadolu'da.