Saksı toprağı nasıl olmalı? Turba yosunu (Torf Toprak) nedir?

Toprak çiçeklerin beslenmesi ve büyümesi için gerekli olan ihtiyaçları karşıladığı bir nimettir. Çiçeklerin farklı özellikleri olduğu gibi farklı türde topraklarda yaşamayı sevmektedir. Peki, çiçeklerin vitamin sağlaması için toprak harcı nasıl sağlanmalıdır? Turba yosunu adı verilen torf toprak nedir ve ne işe yarar? İşte, yanıtlar...

Çiçekleri yetiştirmek için hazırlanan harçlarda belli oranlarda toprak bulunmaktadır. Bitkilerin yetiştirilip büyütülmesinde bitki cins ve türlerine göre değişen farklı toprak bünyesine ihtiyaç duyulur. Harç hazırlarken kullanılacak toprak, kumlu-tınlı veya tınlı yapıya sahip olurken her çeşit toprak her çeşit çiçekte aynı semptomu göstermeyebilir. Torf günümüzde; fidanlık ve seralarda, sebze üretiminde, tohum çimlendirilmesinde, çeliklerin köklendirilmesinde, kültür mantarı üretiminde, toprak ıslahında, yataklık malzemesi ve ambalaj işlerinde dolgu malzemesi olarak ve yakıt olarak kullanılabilmektedir. Dolayısıyla gereken vitaminleri içeren toprak torf, topraksız kültür ortamlarının hazırlanmasında en çok tercih edilen organik materyaldir. Turba yosunu olarak da bilinen torf, nasıl harmanlanır? Vitaminli toprak harcı yaparken nelere dikkat edilmeli? Merak ettiğiniz bilgiler için haberimizin içeriğine göz atabilirsiniz...

VİTAMİNLİ TOPRAK HARCI NASIL HAZIRLANIR?

Evinizdeki çiçeklerin toprak harcını, aşağıdaki malzemelerden aynı oranda karışım yaparak hazırlayabilirsiniz.

Bitkinizin ihtiyaçlarına göre, değişik paketler halinde birçok karışım bulabilirsiniz. Steril ortamlarda hazırlanmış olan bu karışımları botanik eşyalar satan dükkanlardan karşılayabilirsiniz.

Vitaminli olması açısından Torf toprağın içerisine sığır gübresi katabilirsiniz. Ylnız karışımın içerisinde yabancı bir cisim varsa çıkarınız.

Karışımlı toprağı saksıya koyarken ıslak olmamasına özen gösteriniz. Islak toprak saksının gerçek hacmini göstermeyeceğinden saksıda boşluklara yol açmaktadır.

Bahçeden alınan toprağı kullanmayınız. Bahçe topraklarında yabani ot tohumları, zararlı yumurta ve larva olma ihtimali çok yüksek olmaktadır.

Saksı topraklarında % 50 torf, % 30 kompost veya organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 luk bir perlit,vermiküt karışımı ideal olacaktır. 

Saksıların altında delik olsa dahi, fazla su sorun yaratabilir. Bu yüzden sulama sıklığına dikkat edilmesi önemlidir, ama ekstra bir önlem olarak, saksının dibine 1-3 cm arası bir çakıl tabakası koymanız sıvıyı akaçla boşaltmasına yardımcı olacaktır.

Çalışan kadınlara özel pratik temizlik yöntemleri

İLİŞKİLİ HABER

Çalışan kadınlara özel pratik temizlik yöntemleri
Eton Mess tatlısı nedir? Eton Mess tatlısı nasıl yapılır? İngiliz tatlısı tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Eton Mess tatlısı nedir? Eton Mess tatlısı nasıl yapılır? İngiliz tatlısı tarifi

BİR YORUM YAPIN 0