Sağlıklı bir yaşam için kaç dakika yürünmelidir?

Vücudun fiziksel, kas ve eklemlerinin aynı anda enerji üretip ve tüketmesi oldukça önemli bir durum olduğunu biliyor muydunuz? Yürüyüş bu senkronlu enerji tüketimi ve harcanması için önemli bir aktivitedir. Peki, günde kaç dakika yürünmelidir? İşte sağlıklı bir yaşam için önemli olan yürüyüşe dair her şey...

Sağlıklı bir hayat için haftada en az 600 dakika fiziksel aktivitede bulunulmalıdır. Bunun için de örneğin 150 dakika hızlı yürüyüş veya 75 dakika koşu yapılmasında fayda vardır. 

YÜZDE 2'DEN YÜZDE 

Hareketli bir hayat tarzının sağlık için çok önemlidir. Ancak hastalık riskinin ciddi biçimde azaldığını söyleyebilmek için haftada en az 3-4 bin MET egzersiz yapılması gerekir. Haftada 600 MET hareket seviyesine sahip birinin diyabete yakalanma olasılığının hareketsiz birine göre sadece yüzde 2 oranında azalır. Fiziksel faaliyetin düzeyinin 3 bin 600 MET'e yükselmesi durumunda bu oranın yüzde 19'a yükselir.

HER GÜN 15 DAKİKA EV SÜPÜRMEK...

Haftalık ortalama 3 bin MET hedefine ulaşabilmek için her gün 10 dakika merdiven çıkmak, 15 dakika ev süpürmek, 20 dakika bahçede çalışmak, 20 dakika koşmak, 25 dakika yürüyüş yapmak veya bisiklet sürmek gerekiyor. Araştırmacılar, hastalık riskinin harekete bağlı olarak azalmasına en çok kalp ve diyabet rahatsızlıklarında, en az meme kanserinde rastlandığını ifade etti.

Uzmanlar, toplumun yaşlanması ile 1990 yılından bu yana kalp hastalıkları ve diyabet nedeniyle ölümlerdeki artışın, kamuda fiziksel faaliyete daha çok yatırım yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu kaydetti.

1 MET, kişinin dinlenme halinde dakikada yaktığı 1,25 kaloriye denk geliyor.

BİR YORUM YAPIN 0