En zehirli balık ve etkileri nelerdir?

Balıklarında zehirli olduğunu olduğunu hatta ölüme bile neden olabileceğini biliyor muydunuz? Sizler için hangi balıkların ne gibi zehir etkileri var araştırdık. İşte zehirli balıklar hakkında bilmeniz gerekenler...

Üç farklı türüyle Trakonya balığı türleri arasında en zehirli olan ve en çok dikkat edilmesi gereken balıklardan biridir. Temas edilmesi durumunda, balığın sırt yüzgeçlerinin ön kısmında bulunan ve etkin zehir içeren dikenlere karşı dikkatli olunması gerekir. 

ZEHİRLİ BALIK SOKMALARINDA NE YAPILMALIDIR?

Zehirli dikenlerin batması durumunda yaralanan bölge şiddetli bir ağrı ile birlikte hızla şişer ve kızarmaya başlar.

Bu tür yaralanma sonuçları bulantı, kusma hatta kalbin durmasına bağlı olarak ölüme yol açabilir.

Trakonya sokmalarında uygulanması gereken tedavi, şu adımları içerir:

- Etkilenen bölgeyi 10 dakika boyunca, tahammül edebileceğiniz sıcaklıktaki su içinde bekletin. Ağrı kontrolü için işlemi gerektiği kadar tekrarlayın.

- Yara üzerinde diken kalmış ise, bir cımbız yardımı ile çıkartın. Dikenlerin tamamı çıkarılmış olsa bile belirtiler ortadan kalkmayabilir.

- Yara bölgesini su ve sabun ile ovarak yıkadıktan sonra, bol temiz su kullanarak yoğun bir şekilde durulayın.

- Yaranın üzerini bant ile örtmeyiniz.

- Kaşıntıyı kontrol altına alabilmek için günde üç defa hidrokortizon içerikli kremler uygulanabilir. Eğer yara bölgesinde iltihap belirtisi gözlemlenirse krem kullanımını derhal durdurun.

- İrin, kızarıklık veya yanma gibi iltihap belirtilerinin ortaya çıkması durumunda,  günde üç kez duruma yönelik antibiyotik merhem (basitrasin) uygulayın.

- Şiddetli zehirlenmelere bağlı olarak, kalp masajı ve solunum desteği  (CPR) gerekebilir.

- Ağız yoluyla kullanılan antibiyotikler genellikle iltihap oluşumunun giderilmesi için tavsiye edilir. İltihaba bağlı tüm belirtiler ortadan kalktıktan sonra, en az 5 gün süreyle antibiyotik tedavisine devam etmek gerekir.

- Eğer herhangi bir ilaca karşı alerjiniz varsa, antibiyotik tedavisine başlamadan önce doktorunuzu mutlaka bu konuda bilgilendirin. Bazı antibiyotikler güneşe karşı hassasiyete sebep olabilir. Bu yüzden en az 15 faktör koruyucu etkisi olan bir güneş kremi kullanmaya özen gösteriniz.

BİR YORUM YAPIN 4

Emekli 7 yıl önce

Çeşme Altınkum plajında bol ömiktarda var özellikle ağustos sonu eylül sonu arasında kumlara yumurta bırakmaya geliyor. üzerine basınca sırt dikenleri batıyor. Çarpılmayan yok gibi, Önceki sene beni soktu, geçen sene yeğenimi soktu, çok ağrı veriyor. öncelikle hemen sokulan yeri iyice sıkarak zehiri boşaltın, sıcak suyla pansuman yapın birkaç saate geçer.

Toplam 1 beğeni

dogru dusun kazan 7 yıl önce

Dogru dusun islami arastirin islamteki ademden beri var allah islami bize layik kildi cunku bizi nakadar deger verdigine islam ispatidir ofakcasoyleyim islam dogru adaletli esitlik guvenli sevmek yardimlasma butun insalara ayni haki vermis bunuhertulusu kabul etmek zorundayiz cunku allah soyuyor huzur islamdadir diyor kazanmakta muslumanlik laflada olmaz icra gerekiyor

Toplam 1 beğeni

DÜNYANIN 4 yıl önce

ne anlatıyon sen ya zehirli balıktan bahsediyoz

Toplam 3 Beğeni

Cesur 7 yıl önce

Ben kucukken bu balik carpmisti beni hastanelik olmustum hayal meyal hatirliyorum 3-4 gun hastaneye gidip gelmistim cok siddetli bi agrisi var dikenin battigi yerin oyle boyle degil