Grip aşısı ne zaman yapılmalı?

Sonbaharda etkisi artan grip virüsünün önlenmesi için grip aşısı ne zaman yapılmalı?

Gribi önceden önlemek için etkili yollardan biri grip aşısı olduğunu söyleyen uzmanlar, "Bu aylarda yapılacak grip aşısı ile kışı daha rahat geçirebilirsiniz" diyor. Grip, "influenza" virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna geçmesiyle ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 5'i her yıl gripten etkileniyor. Grip, yaşlılarda, çocuklarda, kronik hastalar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ölüme kadar ciddi sorunlar doğurabiliyor.

Grip aşısının önemi

Grip aşısı inaktive (ölü) edilmiş influenza (grip virüsü)  virüslerinden veya antijenlerinden meydana geliyor.  Aşı uygulandıktan sonra bağışıklık sistemi aşıdaki inaktif virüse karşı antikorlar oluşturuyor. Daha sonra, vücutta aktif virüsle karşılaşıldığında, önceden oluşmuş antikorlar ağır hastalık riskini azaltıyor.

Grip aşısı ne zaman yapılır?

Grip aşısının mutlaka grip salgını başlamadan önce yapılması gerekiyor. Aşının etkisinin ortaya çıkması için aşağı yukarı 2-3 haftalık bir süreç gerekir. Dolayısıyla, grip aşısı için en uygun zaman sonbahar, özellikle de Eylül ve Ekim ayları olarak uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

BİR YORUM YAPIN 0