Uykusuzluğun çaresi bu bitkide!

Et ve balık yemeklerinde sık kullanılan, sos ve salatalara hoş bir tat veren biberiye, sadece yemeklerin lezzetini arttırmakla kalmıyor sağlığa da pek çok faydaları bulunuyor.

Biberiye, serbest radikal hasarından hücreyi koruduğu ile bilinmektedir. Özellikle de beyin ve kalpte lipit peroksidasyonu sonucu hücrenin tahrip olması ve bunun yol açtığı kontrolsüz hücre çoğalmasını önleyebilmektedir. Alzheimer gibi beyin kaynaklı hastalıklarda önerilmektedir.

Şeker seviyesini düşürüyor

Başka bir araştırmada biberiyenin anti-diyabetik ve anti-oksidan aktiviteler' incelendiğinde biberiye uygulanan farede yüksek olan şeker seviyesinin düştüğü ve insülin seviyesinin arttığı gözlenmiştir. Karaciğerde detoksifikasyon enzimlerinin etkinliğini arttırdığı için toksinlerin vücuttan atılmasında etkili olduğu düşünülmektedir.

Amerikada Urbana Illinois Üniversitesinde yapılan bazı çalışmalarda, biberiyenin tümörleşen hücreler üzerindeki etkisi denenmiştir. în-vivo şartlarda oluşturulan çalışmada, adenocarsinoma hücrelerini baskıladığı ve kontrol altına alabildiği belirlenmiştir.

Özellikle akciğer, meme ve beyin kanserlerinde kullanılması tavsiye edilmektedir. Bunla birlikte carsinogenictümör hücrelerinde de etkili olduğu saptanmıştır. Amerika Washington Georgetown Üniversitesinde yapılan bir çalışmada biberiye kemoterapötik ajanlar üzerindeki etkisi incelenmiştir.

Kemoterapi için çok fayda

Yapılan deneyler sonucunda biberiyenin kemoterapi ilaçlarının kötü huylu hücreye girmesi ve onları yok etmesinde etkili olduğu, kemoterapi ilaçlarının bu şekilde hücre zarından daha kolay geçerek, kötü huylu hücreyi öldürebildiği gözlenmiştir.

Ayrıca, biberiyenin anti-inflamatuar (iltihap önleyici), anti-tümöral, anti-proliferatif (kötü huylu hücrelerin çoğalmasını, metastazını önleyici) etkileri mevcuttur. Bu etkileriyle birlikte üzerinde çalışılan kolon tümörü tedavisinde kullanılabilmesi ve yayılmayı önlediği belirtilmektedir.

Biberiye sodyum, potasyum, klor gibi mineraller açısından çok zengin bir bitkidir. Böylece mineral miktarını düzenleyerek, böbrek fonksiyonlarını korur. Mesane ve böbrek kumlarında, sancılanmalarında faydalıdır.

İdrar söktürücü, solucan düşürücü olarak kullanılır. Adet söktürücü, ağrı kesici etkisi olduğu belirtilmektedir. Astım, nefes darlığı, boğmaca, bronşit, öksürük ve verem de kullanılmaktadır.

Uykusuzluk ve strese iyi geliyor

Yorgunluk, halsizlik ve uykusuzluğu önleyebilmektedir, sinir yatıştırıcıdır. İştah açıcı, ter önleyici ve ishali durdurucu olarak yardımcıdır. Sarılıkta kullanılabilir. Ödem, bacaklardaki tıkanıklık, uyuşma ve karıncalanmanın giderilmesinde önerilmektedir.

NOT: "Çay olarak kullanılsa da; ciddi alerjik reaksiyonlara ve epilepsi (sara) krizlerine yol açabileceği göz önünde bulundurularak tüketiminde aşırıya kaçılmaması önerilir". 

BİR YORUM YAPIN 2

VATANDAŞ 7 yıl önce

Bu bitkilerin ne ye yaradığını bizde biliyoruz. Amerikalıların çok bilmişliklerine gerek yok . İlaç sanayyi bu bitkilerde ilaç yapıp dünyaya pazarlamasını bilse . Ülke miz zenginleşir fakat yapan kim.

Toplam 1 beğeni

Yelda 7 yıl önce

Vikipedi: Çay olarak kullanılsa da; ciddi alerjik reaksiyonlara ve epilepsi (sara) krizlerine yol açabileceği göz önünde bulundurularak tüketiminde aşırıya kaçılmaması önerilir.

Toplam 1 beğeni