21. Yüzyılda yeniden keşfedilen bitki

Gilaburu, 21. Yüzyıl ile birlikte alternatif tıp ile yeniden keşfedilmeye başlanan kırmızı renkli, nohut büyüklüğünde bir meyve veren ağaç türüdür.

Türkiye'de İç Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yetiştirilen Gilaburu meyvesi başta böbrek taşı, böbrek tembelliği, böbrek kistleri, idrar yolu rahatsızlıkları, prostat, hiper tansiyon ve kadın hastalıklarının tedavisi olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı yüzyıllardır yöresel ve kültürel görenek olarak uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.

ABD ilaç departmanı olan United States Pharmacopoeia tarafından birkaç yıl önce onaylanan bu madde; sıvı özüt, bileşik tentür ve bileşik iksir formlarında üretilmekle birlikte her tür sinirsel rahatsızlık ve halsizlik durumu olmak üzere, kramp, spazm, nöbet ve tetanozda ayrıca kalp rahatsızlığı, çarpıntı ve romatizmaya karşı şifa kaynağıdır.

BÖBREK TAŞI SORUNLARINDA DOĞAL YÖNTEM OLARAK BİLİNİR

Halk arasında gilaburu meyvesi böbrek hastalıklarının ve böbrek taşı sorunlarının doğal yöntemi olarak da bilinir ve kullanılır. Yapılan araştırmalar gilaburunun böbrek taşını doğal olarak eritebildiği ve doğal yoldan atılımını sağladığı yönündedir. Fakat böbrek taşını düşürdüğüne dair kesin bir sonuç elde edilememiştir.

GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDANDIR

Bazı araştırmalarda gilaburunun 10 gün içerisinde 7-8 ml. olan böbrek taşlarını eritebildiğini ıspatlamıştır. Ayrıca gilaburunun idrar kanalını genişletmede idrar yapımını kolaylaştırmada sık idrara çıkmalarda idrar zorluğu ve yanmalarda idrar kanalı darlığında önemli katkıları olduğu bilinmektedir. Yüksek oranda C vitamini özelliği olan Gilaburu güçlü bir antioksidan olarak bilinmektedir.

BALGAM SÖKÜCÜDÜR

Gilaburu bitkisel içeriği ile koruyucu ve iyileştirici bitkiler arasında önemli bir konumdadır. İçindeki polifenoller, ve organik asitler (valerian asidi), güçlü antioksidanlar ile (serbest radikal süpürücü, antitümör etki) balgam sökücü, kan kolesterol düzeyi azaltıcı, antibakteriyel ve antiviral özellikleri gösterir.

Ayrıca içerdiği saponin'ler polifenoller gibi antioksidan etkili, bağışıklık güçlendirici, antifungal (mantar öldürücü), kalp-damar sağlığı koruyucu ve diüretik (idrar söktürücü) etkiye sahiptir.

BİR YORUM YAPIN 0