Gripten korunmada aşı etkili mi?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zehra Çağla Karakoç, griple ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Dr. Zehra Çağla Karakoç, bugünlerde herkesin öksürüp, hapşırdığını ya da boğaz ağrısı olduğunu, bu belirtilerin de halsizliğe neden olduğunu belirtti.

Karakoç, sebebine bakıldığında ilk akla gelenin 'grip' olduğunu, gripten korunmak için neler yapılması gerektiğini ve griple ilgili bilinmeyenleri şu şekilde sıraladı:

1) Grip nedir?

Grip insanlara virüsle gelen bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Bazen basit görülse de kimi zaman ölümcül olabilir. Grip hastalığında antibiyotikler yetersiz kalır.

2) Salgın yapar mı?

Grip salgın yapan bir virüstür. Gribin başlama ve devam etme süresi farklı olabilir, ülkemizde grip genelde aralık-ocak ayında görülür.

3) Belirtileri nelerdir?

Hasta olan kişilerde, ateş, üşüme-titreme, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ağrıları, baş ağrısı, kırgınlık, halsizlik, bulantı, ishal gibi şikayetlerdir.

4) Nasıl bulaşır?

Hasta olan kişiler, yakın temas kurduğu kişilere bulaştırabilir.  Virüs içeren yüzeylere dokunan hasta, ellerini ağız, göz ve buruna götürmesi sonucu da bulaşabilir. Kapalı ortamlarda grip virüsü hem temas hem de hava yoluyla yayılabilir.

5) Kişiden kişiye bulaşma süresi nedir?

Hastalığın belirtileri başlamadan 1 gün önce başlayıp 7 gün sürebilir. Yaşlılar, çocuklar, hamileler, kronik ve kalp hastası gibi risk gurubundaki kişilerde bu hastalık ağır ve ölümcül olabilir.

6) Kaç çeşit grip virüsü vardır?

Üç çeşit grip virüsü vardır. İnfluenza A ve influenza B ve C. H1N1 (domuz gribi) ve H3N2 influenza A alt tipleridir.

7) Gripten korunmada aşı etkili mi?

Grip aşısı dünyada 60 yıldan fazla süredir kullanılmaktadır. Aşı sayesinde hastaların yüzde 70’in gripten korunmuştur ayrıca ağır akciğer infeksiyonları aşıyla önlenebilir. Aşı olmanın haricinde, el hijyenine çok dikkat etmek gerekir. Kalabalık ortamlardan ve hastalığı taşıyan kişilerden uzak durmak gerekir. 

8) Tedavisi nasıl yapılır?

Kişilerin çoğu ilaç almadan bir haftada iyileşebilir. Risk grubundakilerde bu süreç uzun olabilir. Doktor kontrolündeki tedavilerde ilk 48 saatte antiviral ilaçlar kullanılmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0