Yemeklerden 30-35 dk sonra tüketirseniz...

Havaların soğuduğu şu günlerde boza, salep, çay, ıhlamur, yeşil ve siyah çay, kahve gibi içimizi ısıtan içeceklerin birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Demirok, kışın vazgeçilmez içeceklerinin faydaları ve doğru tüketilmediğinde zararları hakkında şunları söyledi:

Öksürüğün Şifası Salep

Öksürük ve bronşite iyi gelen salep, orkide bitkisinden elde ediliyor. Salep düzenli kullanıldığında regl döneminizi düzene sokar. Mide, bağırsak iltihaplarını tedavi eder. Tarçınla birlikte tüketildiğinde kan şekerini dengeler. Diyet yapanlar salebi tatlandırıcı yerine kullanabilir.

Soğuk Algınlığı İçin Ihlamur Bire Bir

Güçlü bir antioksidan olan ıhlamur, soğuk algınlığı,nezle ve gribal enfeksiyonları tedavi eder. Yemeklerin hazmını kolaylaştıran ıhlamurun içerisinde uçucu yağ bulunur, bu da kişileri sakinleştirir ve yatıştırır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kahve Alzheimer Riskini Azaltıyor 

İçerisinde B3 vitamini,kafein, niasin ve antioksidan içeren kahve, doğru miktarda tüketildiğinde tokluk hissi verir ve metabolizmayı hızlandırır. Günde 2 fincan kahve tüketildiğinde şeker hastalığının görülme olasılığının düşüktür. Günde 3 fincan kahve tüketenlerde ise alzheimer görülme oranının %60 daha az olduğu görülmüştür. Vücudun susuz kalmaması için kahvenin yanında mutlaka fazladan su için.

Kahve çok tüketildiği zaman gerginliğe, asabiyete ve uykusuzluğa neden olmaktadır. Kan basıncında ani yükselmelere neden olduğu için kalp çarpıntısı rahatsızlığına neden olabilir.

Vitamin Deposu Boza

Diyet yapanlar, ekmeği azaltarak bozayı diyetinde tüketebilir. 1 bardak bozada 300 kalori bulunmakta. İçerisinde A, B, C ve E vitaminleri bulunan boza hazmı kolaylaştırır. Süt yapıcı özelliğinden dolayı hamile kadınlar ve sporcular vitamin olarak tüketebilir.

Bağırsak florasını düzenler. Probiyotik özelliği vardır. Sinirleri yatıştırır, zihni açar.

Siyah Çay Dengeli ve Doğru Tüketildiğinde Kalp Krizi Riskini Azaltıyor

İçeriğinde bulunan fito kimyasallar düzenli tüketildiğinde güçlü kemikleri destekliyor ve kemik yoğunluğuna katkıda bulunuyor. Siyah çay kolestrolü düşürüyor ve kalp krizini 11 oranında azalttığı yapılan araştırmalarda görülmüştür.

Gün içinde 2-3 fincan siyah çay tüketildiği zaman stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürüyor. Siyah çay, şekersiz, çok koyu olmadan günde 4-5 bardağı geçmeyecek şekilde tüketilmeli.

Siyah çay limonla birlikte tüketilirse faydası daha çok görülür. Kahve gibi çay içtikten sonra fazla su tüketmek gerekir. Siyah çay fazla tüketilirse kabızlığa neden olur. Demir eğilimini engellediği için yemeklerden 30-35 dk sonra tüketilmesi önerilir. 

Yeşil Çay Metobolizmayı Hızlandırıp Yağ Yakımını Artırıyor

İçeriğinde yüksek antioksidan bulunduğu için diğer çaylardan daha kalitelidir. Yüksek anti-oksidan içeriği nedeniyle yeşil çay diğer çaylardan daha kaliteli bir içecektir. Yeşil çay metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını destekler. Sindirimi kolaylaştır ve bağırsak rahatsızlıklarını engellemeye yardımcı olur. Eğer günde 3-4 bardaktan fazla tüketilirse düşük tansiyona neden olur. Damarları genişlettiği ve vücuttaki folik asit miktarını azalttığından dolayı hamile olanların yeşil çay tüketilmemesi gerekir. 

 

BİR YORUM YAPIN 0