Bekar kadınlar daha uzun yaşıyor

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, halk arasındaki evlilikle ilgili yanlış bilinenleri anlattı...

Halk arasında yaygın olarak inanılan bazı inançlar vardır. Bunların bazıları kadınların bekarken daha başarılı, erkeklerinde evliyken daha başarılı olduğudur. Bu konunun gerçeklerini Mehmet Başkak araştırarak ilginç sonuçlara ulaştı:

Boşanan ve yeni evlenen kadınlar kısa yaşıyor

Bazı insanlar evlendikten sonra mutlu olamıyor. Başkak, evli erkek ve kadınlarda zamanla memnuniyetsizlerin gözlemlendiğini söyledi. Evlilikte ise en çok hayal kırıklığına uğraya taraf kadınlar oluyor. 1912 yılından bu zamana kadar yapılan uzun araştırmalara göre bekar ve evli kadınlar daha uzun yaşıyor. Boşanmış ve ikinci kez evlenmiş kadınların daha kısa yaşadığı belirlendi.

Boşanma davasını en çok kadınlar açıyor

Evlilikte gösterilen reaksiyonların en gğvenilir göstergelerinden birisi, boşanma davasını kimin açtığıdır. Yapılan araştırmalara göre de boşanma davalarını en çok kadınlar açıyor. 1867 yılından Amerika'daki boşanmaların %62'sini kadınların açtığı belirlendi. Bu oran günümüzde %70'e yaklaştı.

Kadınlar ölüme daha hızlı uyum sağlıyor

Evliliklerin hepsini boşanma ile sonuçlanmayabilir. Bazı evlilikler eşlerin birisinin ölmesiyle biter ve diğer kişi için bu duruma alışmak zor ve uzundur. Fakat yapılan araştırmalarda kadınların ölüme daha kolay uyum sağladığı hakkında bulgular vardır.

Boşanan kadınlar evliliği daha az düşünüyor

Boşanan kadınların erkeklere göre yeniden evlenmeyi daha az düşünüyor. Hatta erkeklerin yeniden evlenme oranı kadınlara göre iki kat daha fazladır.

Bekar yaşamada kadınlar daha iyi

Yalnız ve bekar yaşama oranlarına göre kadınlar bu konuda erkeklere göre daha başarılı.

Evli insanlar dışarıya daha kapalı

Evli insanların bekar insanlara göre daha iç kapanık olduğu ortaya çıktı. Bekar insanlar evli insanlara kıyasla kardeş, arkadaş ve komşu ilişkilerinde daha başarılı. Evli insanlar ise daha içe kapanık oluyor. Evlilik hem kadının hem de erkeğin sosyal ilişkilerini sınırlandırabiliyor.

Kadınlar yanlızlığın tadını çıkartıyor

Kadınlar erkeklere göre yalnız vakit geçirmekten daha çok hoşlanıyor. Mehmet Başkak, bekar kadınların yalnız yaşamasının sebebinin geleneksel rol ve beklentilerinden kurtulmak olarak düşününebildiklerini söylüyor. Yalnız yaşayan kadınlar, duygusal uğraşlardan kurtularak harcadığı paranın hesabını vermek zorunda kalmaz.

Başkak sözlerine, yalnız yaşayan genç erkeklerin de iyi durumda olduğunu, toplumsal yaşamaya ve anlamlı insan bağlantılara sahip olmak için bir eşe ihtiyaç duymadıklarını ekledi.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0