Küçük bakterilerin büyük etkisi!

Beta mikrobu hakkında sorulan soruları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emin Ünüva yanıtladı.

Beta mikrobu hakkında sorulan soruları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emin Ünüva yanıtladı.

BETA MİKROBU TEHLİKELİ Mİ?

Sağlık sorunu olmayan bireylerde görülmeyen bu mikrop bademcik iltihabına ve farenjite neden olur. Bademcik iltihabı ardından akut eklem romatizması veya böbrek iltihabı görülebilir. Bu hastalıklar özellikle 5-15 yaş grubu çocuklarda önemlidir. Eklem romatizmasına da en çok bu dönemlerde kendini göstermeye başlar.

ÇOCUKLARDA BETA MİKROBU NASIL ANLAŞILIR?

Muayene sonuçları öncelikle tespit edilir kesin tanı konulamazsa boğaz kültürü yapılarak sonuç belirlenir.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?

Yüksek ateş, boğaz ağrısı, lenf bezi büyümesi, dilin değişmesi, paslı bir hal alması, kızaran boğazda beyaz lekelerin görülmesi hastalığın başlıca belirtileridir. Hastanın en çok şikayet ettiği durum ise boğaz ağrısı ve ateştir.Bu belirtiler görüldüğünde doktora başvurulmalı.

BETA AŞISI VAR MI?

Beta mikrobuna karşı özel bir aşı yoktur.

ÇOCUĞU BETA GEÇİREN AİLELER NELERE DİKKAT ETMELİ?

Aileler en kısa zamanda hekime başvurmalı, boğaz kültüründe beta oluşmuşsa antibiyotik kullanmalı, yoksa kullanılmamalı, antibiyotiğe başlanmışsa da tam süre ve dozunda doğru olarak kullanmalıdır. Tedavinin ilk 24 saatinde evde kalması, okula veya kreşe gitmemesi de bulaşmasının önlenmesinde önemlidir.

BETADAN NASIL KORUNULUR?

Eller sabunla ve bol suyla yıkanmalı, temiz tutulmalı, kişisel hijyene önem verilmeli, ev ortamının havalandırılması gerekir.

BİR YORUM YAPIN 0