Burun kıkırdakları artık dizlere şifa

İsviçreli doktorlar, hastaların kendi burunlarından toplanan kıkırdak hücrelerini, hasarlı kıkırdağa sahip olan 10 yetişkinin dizlerinin tedavisi için kullandılar.

Araştırmacılar, başarılı şekilde sonuçlanan kıkırdak nakilleriyle iki yılın ardından ağrı, diz fonksiyonu ve yaşam kalitesinde iyileşme olduğunu bildirdiler. 

Doku mühendisliği uzmanı Profesör Ivan Martin, işlemin küçük bir biyopsisinin hasat edilmesinden ibaret olduğunu, hastanın burun septumundan altı milimetrelik bir yumruk biyopsisi alındığını, bu biyopsilerin küçük parçalara bölündüğünü belirtti. 

Profesör Martin, hücrelerin küçük parçalardan izole edildiğini ve yaklaşık iki haftalık bir kültür zamanının gerektiğini söyledi. 

Uygulamada hasar görmüş kıkırdağın kesilip ve yenisinin hazırlandığını söyleyen Martin, cerrahların yeni kıkırdağı eski kıkırdak bölümünün yanına yerleştirdiğini belirtti. Değiştirilen kıkırdağın işaretlenerek eklem içine sokulmadan önce düzeltildiğini söyleyen Martin, araştırmacıların amacının orijinal kadar iyi doku oluşturmak olduğunu ifade etti.

Martin, Basel’deki ekibin sahip olmadığı tek şeyin, prosedürün başarısını kanıtlamak için hastanın kıkırdak verilerinin uzun vadede değerlendirmesi olduğunu söyledi.

BİR YORUM YAPIN 0