Kelebek hastalığı hamileliği riske atıyor

Nedeni bilinmeyen eklem ağrıları, deri üzerinde ve bilhassa güneşte kalan alanlarda kızarıklık, ateş, zayıflama gibi işaretler Lupus hastalığının habercisi olabilir.

Tek bir hastalıkmış gibi kulağa gelse de aslında geniş bir hastalık grubunu temsil eder. Bu hastalıkların başlangıcında ise 'kelebek hastalığı' gelmektedir. İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Soy, Lupus hastalığıyla ilgili şu bilgileri verdi:

DOĞUM KONTROLÜ ÖNEMLİ

Kelebek hastalığına yakalanan kadınlar için hamilelik oldukça risklidir. Buna bağlı olarak kelebek hastası olan kişilerin doğum kontrolü de hayati öneme sahip. Doğum kontrol hapları önceden çok zararlı görülse de bazı istisnai durumlar için kullanılabiliyor.

LUPUS 6 FARKLI ÇEŞİTTE GÖRÜLEBİLİR

Geniş bir hastalık kavramı için kullanılan Lupus hastalığı şu şekilde sınıflandırmalara ayrılır:

Sistemik Lupus Eritematozus: Lupus hastalarının yüzde 70’ini kapsar. En çok rastlananı ise SLE’dir.

Kronik Kutaneöz Lupus Eritematozus: Çoğunlukla yüz kısmında, saçlı deride ve daha seyrek görüldüğü yerler ise kollarda ve gövdede görülür.

Subakut Kutaneöz Lupus Eritematozus: Vücudun çeşitli yerlerinde kızarıklıklar ve sedefe benzer yaralar olur. 

İlaçla bağlantılı Lupus: Birden fazla ilaç ve kimyasal maddeye ilişkili olarak gelişen ve uzun sürmeyen tedavilerle geçen, ciddi sistemik organ tutulumu pek yapmayan bir durumdur.

Neonatal Lupus: SLE’si olan anne adayının bebeğinde doğumdan sonra gelişen ve çoğunlukla ilk 6-8 ay içinde normal halini alan bir durumdur.

Overlap Sendromları: Tüm olguların yüzde 5 kadarını oluşturan ve diğer başka bir hastalıkla beraber Lupus bulguları olması durumudur. En sık görülen Lupus türü SLE’dir.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0