Kadınlarda en sık görülen 5 sorun

Kadın Hastalıkları ve Doğum, jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Baykal, en sık görülen kadın hastalıkları üzerine konuştu.

REGL DÜZENSİZLİKLERİ

NEDEN OLUR VE TEDAVİSİ NASILDIR?

Sağlıklı olan kadınların regl sıklığı 21 günden sık, 35 günden seyrek olmamalıdır. Bu çizgiyi aşmayan adet düzeni ideal olandır. Çocukluktan ergenliğe geçişteki ilk zamanlarda ve menopoza girme döneminde düzen bozulur. Günlük yaşantıda bu rahatsızlıklar için yaş seviyesine göre verilebilecek hormonlu spiral ya da ilaç tedavileri vardır. 

VAJİNAL AKINTILAR

NEDEN OLUR VE TEDAVİSİ NASILDIR?

Hijyensizlik ya da aşırı hijyen olma durumunda uygulanılan yanlış yöntemler, vücuda çok yapışan giysiler vajinada enfeksiyon görülmesine neden olabilir. Hap, vajinal fitil, enfeksiyon şeklindeki antibakteriyel ilaçlarla tedavi edilir. 

ÇİKOLATA KİSTLERİ

NEDEN OLUR VE TEDAVİSİ NASILDIR?

Çikolata kistleri rahim içindeki doku tipinin bulunması gereken bölge dışında bulunmasıdır. Ağrı ve kısırlığa neden olabilir. Tedavisi ise İlaç, cerrahi tedavi ve destek tedavisi olmak üzere 3 şekilde yapılabilmektedir.

MİYOMLAR

NEDEN OLUR VE TEDAVİSİ NASILDIR?

Miyom ismi kötü olmayan tümörlere verilir. Daha çok 35-45 yaşlarında görülen miyomlar hamilelik sürecinde büyürken lohusalık döneminde küçülür. Sürekli kanaması olan kişilere hormon tedavileri ve hormonlu spiraller tavsiye edilebilir.

RAHİM AĞZI KANSERİ

NEDEN OLUR VE TEDAVİSİ NASILDIR?

Bu hastalığın oluşmasının asıl nedeni HPV virüsüdür. HPV virüsü bulaşmayan kadınlarda rahim ağzı kanseri görülmez. Kendiliğinden geçmeyen virüs bir süre sonra kansere döner. Ameliyat ve radyoterapi gibi tekniklerle tedavi edilir. Ayrıca rahim ağzı kanserini düzenli muayene yaptırarak önüne geçmek mümkündür.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0