Haftada 2-6 adet tüketirseniz...

Elmanın kanserden obeziteye, diyabetten Alzheimer’a kadar birçok hastalıktan koruyor.

İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Dr. Çağatay Öktenli, elmanın doğal bir antioksidan olduğunu, elmanın yağ içeriğinin düşük, karbonhidrat içeriğinin yüksek ve temel şeker fruktoz olduğunu, C ve E vitaminleri, potasyum ve magnezyum mineralleri açısından zengin olduğunu belirtti.

1 adet elmada yaklaşık 50 kalori enerji sağladığını söyleyen Çağatay Öktenli, bir kase sülacın 350-400 kalori verdiğini belirtti.

Elma kalp hastalıklarını azaltıyor

Finlandiyalı bir grup kadında yapılan bir çalışmada, günde 71 gr ve üzerinde elma tüketenlerde hiç yemeyenlere göre koroner kalp hastalıklara bağlı ölüm oranında yüzde 43 azalma olduğu tespit edilmiş. Erkeklerde risk azalması yüzde 19 olmuş.

Diyabet hastalarının yüzde 28'ile elma ile önlenebiliyor

Yapılan araştırmalara göre hafta 2-6 adet ya da günde 1 elma tüketimi, hiç elma yemeyenlere göre yüzde 27-28'lik diyabet riskinde azalma olduğu görülmüş. 10 bin Finlandiyalı hasta üzerinde yapılan araştırmaya göre, elma tüketenlerde tip 2 diyabet riskinin daha düşük olduğu gözlemlenmiş.

Elma ve armut akciğer kanserini önlüyor

Kanserlerin birçoğu iyileştirilmiş diyet, özellikle meyve, sebze ve tahıl tüketimi artışı ile önlenebilir olduğu tahmin ediliyor. Tıp literatüründe, meyve ve sebze ağırlıklı diyetlerin kolon kanserinde azalma ile ilişkili olduğuna dair kanıtlar var. 10 Avrupa ülkesinde yapılan 478.590 kişinin katıldığı hastaların diyetlerinin sorgulandığı bir çalışmada, elma ve armut gibi sert meyve tüketen kişilerde akciğer kanseri görülme oranının düşük olduğu görülmüş.

BİR YORUM YAPIN 0