Sedef hastalığını dert etmeyin

Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Günay, ilerlediği zaman tüm vücudu kaplayabilecek sedef hastalığı ve dikkat edilmesi gerekenleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Dr. Ahmet Günay, sedef hastalığının genellikle kepeklenme, kabuklanma, kabukların elbise üzerine ya da etrafa yayılması, kaşıntı, tırnak bozukluğu gibi şikayetlerle başvurulduğunu söyledi. Günay, bu hastalık için uygulanan en eski tedavi yönteminin kabuk ve kızarıklığın geçmesini sağlayan kremlerle yapıldığını belirtti.

Losyonların, salisilik asit gibi soyucuların katıldığı el yapımı ilaçların da sedef hastalığı tedavisinde başarılı olduğunu belirten Günay, bu tedavi yöntemlerin bırakıldığında hastalığın tekrarladığını ifade etti.

Güneş sedefe iyi geliyor

Günay, sedef hastalığı için kullanılan bir diğer tedavi yönteminin PUVA tedavisi olduğunu, bu yöntemle deriyi ultraviyole ışınlarına karşı duyarlaştırılan ilaçları ağızdan verip bir süre sonra hastaya tedavi edici ultraviyole ışını veren cihazlara maruz bıraktığını ifade etti. Tedavide kullanılan ışınların güneşin yaydığını belirten Günay, yazın sedef hastalarının iyileşmesinin sebebinin bu olduğunu söyledi.

Stres sedefi olumsuz etkiliyor

Stresin sedef hastalığını olumsuz etkilediğini söyleyen Günay, psikolojik durumun hastalığın başlaması için tetikleyici faktör olduğunu ifade etti.Günay, sedef hastalarının tek yapmaması gereken şey, kese, fırça yada tırnaklama yoluyla kabuklardan kurtulmaya çalışmak olduğunu söyledi.

BİR YORUM YAPIN 0