Astım hastalığında doğru bilinen yanlışlar

Toz, duman, koku ve alerjenler gibi çeşitli uyaranlar ile temas sonrası öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı gibi yakınmalar ortaya çıkar.

Kirli hava, evcil hayvan besleme ve sanayileşme gibi durumlar astım hastalığı için tetikleyici rol oynar. 03 Mayıs Dünya Astım Gününde Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Melahat Bekir Külah, astım hastalığında doğru bilinen yanlışları anlattı.

Astım bulaşıcı bir hastalıktır

Astımın ortaya çıkmasında bazı genetik ve çevresel risk faktörleri neden olur. Çevrede bulunan ve sık karşılaşılan bazı etkenler, genetik olarak yatkın olarak kişilerde astımın ortaya çıkmasında ve hastalığın ağırlığı üzerinde rol oynar. Bu sebepten enfeksiyon durumu söz konusu olmadığından hastalık bir kişiden diğer kişiye bulaşmaz.

Tedavide kullanılan spreyler alışkanlık yapar ve uzun süre kullanımda akciğerlere zarar verir

Astım tedavisin kullanılan sprey ve kuru toz şeklinde ilaçların kullanılması bağımlılık yapmaz. Kullanılan ilaçlar vücutta dolaşmadan direk hedef bölgeye ulaşır. Bu sebepten de akciğerlere zarar vermez. 

Astım ilaçlarındaki kortizon zararlıdır ve yan etkisi vardır

Astım hastalarına kortizon hastalığın alevlendiği ya da kriz durumlarında ağızdan ya da enjeksiyon yoluyla verilir. Hemen kana karışmayan kortizonun hiçbir yan etkisi yoktur. 

"Şikayetlerim geçti ilacı bırakabilirim"

Astım şikayetleri düzelse de ilaçların azaltılma ya da bırakılma kararı hastaların vermemesi gerekir. Astım da broşlardaki daralma her ne kadar geri dönüşümlü olsa da, eksik tedavi daralmanın kalıcı hale gelmesine neden olabilir. 

Astımlı hastalar spor yapmamalıdır

Doğru tedavi ile kontrol altına alınan astım, kişinin hayatını etkilemez. Astımlı kişiler doktor kontrolünde spor yapabilir. Yalnızca bazı hastaların spor öncesi nefes açıcı ilaç kullanması gerekebilir. Bunun yanı sıra hastanın çok tozlu bir spor salonu ya da aşırı su buharı ile dolu kapalı bir havuz hastanın şikayetlerinde artışa neden olabilir.

Astım ilaçları hamilelikte bebeğe zarar verir

Astım hastasının kişilerin bir kısmında gebelik sırasında şikayetler hafifler. Sprey şeklindeki ilaçların neredeyse hiç yan etkisi yoktur. Bu nedenle de hamile kadınlar doktor kontrolünde ilaçlarını kullanmaya devam edebilir. Bebeğe astım ilaçları değil, annenin astıma bağlı tedavi edilmemiş sorunlarıdır. Bu sebepten de astımlı hastaların gebelik boyunca hekim kontrolünde olması gerekir.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0