Yaza girmeden migrene veda edin!

Migren, sürekli olarak ve nöbetler halinde baş ağrısı oluşturan, hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen önemli bir hastalıktır.

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu migrenle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Her baş ağrısının migren olmadığını belirten Dr. Kayabaşoğlu, migren ağrısının diğer baş ağrılarından ayırt etmenin çok basit olduğunu, migrenin kendi için uyarı, aura, ağrı ve ağrı geçme dönemlerine ayrıldığını söyledi. 

Uyarı dönemi, hastanın başının ağrıyacağına dair sinyallerin aldığı dönemdir. Kişilerde, halsizlik, esneme, dışardan gelen sese, kokuya ve ışığa karşı aşırı hassasiyet gösterme belirtileri görülür. 

Aura dönemi, baş ağrısı meydana gelmeden 1 ya da 2 saat kadar önce yaşanan dönemdir. Hasta bu dönemde duyularla ilgili aksamalar yaşar. Göz önünden çizgiler, bulanık görme, renkleri ayırt edememe ve yüzde karıncalanmaların yaşandığını görür.

Ağrı dönemi, hastanın en çok zorlandığı dönemdir. Başın sol ya da sağ yarısında var olan ağrı şiddetli olarak artış gösterir, hastanın ışığa ve sese karşı aşırı bir tolerans kaybı olur. Karın ağrısı midede bulantı ve sık idarara çıkma eylemleri görülür. 

Ağrı geçme dönemi, bu dönem bir önceki döneme oranla daha rahattır ancak hastada huzursuzluk, konsantrasyon bozukluğu ve yorgunluk ağrıların ardında bıraktığı etkiler görülür.

Yaza Girmeden Migrene Veda Edin: Tedavisi Mümkün!

Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, migren ağrısı yaşayan hastalar için, bu hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu söyledi. Dr. Kayabaşıoğlu, migren ağrısı yaşayan hastalar, ilaçlı tedavi yönteminin uygulayabilindiğini, botoks tedavisi ile kalıcı migren cerrahisini hastalara önerdiğini belirtti.

Bu yöntemin ABD ve İngiltere'nin ardından Türkiye'de de yapıldığını ifade etti. Dr. Kayabaşıoğlu, yapılan bilimsel çalışmalar sonucu kronik migren tedavisinde botoks uygulamasının etkili olduğunu belirtti. Kayabaşıoğlu, bu tedavide botoksun, alın, şakaklar, ense ve boyun bölgesine uygulandığını, bu bölgelerde belirli noktalarda deri altına botulinum toksini iğne ile enjekte edildiğini söyledi.

Kayabaşıoğlu, kronik migren tedavisinde botoks yöntemini tercih eden hastaların, baş ağrılarının azaldığını ve yok olduğunu belirtti. Etkisi 4-6 ay kadar süren uygulamaların hastaların belirli periyotlarla tekrar girmeleri gerektiğini söyleyen Dr. Kayabaşıoğlu, sürekli botoks uygulamaları dışında, kalıcı olarak migren cerrahisi ile de hastaların migren ağrısından tamamen kurtulmasının sağlandığını ifade etti. 

BİR YORUM YAPIN 0