Saatinize bakıp zamanı söyleyemiyorsanız dikkat!

Halk arasında “sarı nokta hastalığı” olarak bilinen rahatsızlık, erken tanı sayesinde tedavi edilebiliyor.

Dr. Bekir Sıtkı Aslan, sarı nokta hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Sarı nokta hastalığında, retinanın altında drusen adı verilen bir tortu biriktiğini söyleyen Aslan, bazı hastalarda retina altında anormal kan damarlarının geliştiğini ifade etti.

Aslan, birçok insanda vücudun doğal yaşlanma sürecinin bir parçası olarak gelişen bu hastalığın bazı hastalarda merkezi görüşün kalıcı olarak kaybedilmesiyle sonuçlanabildiğini söyledi. Genellikle çevresel görüşün etkilenmediğini belirten Aslan, örneğin; ileri makula dejenerasyonu olan hasta, bir saatin ana hatlarını görebilse de akrep ve yelkovanı seçemediğinden zamanı söyleyemeyeceğini belirtti.

İki gözü de etkileyebiliyor

Dr. Aslan, tedavi edilsin veya edilmesin, makula dejenerasyonu tek başına mutlak körlüğe yol açmadığını belirtti. Aslan, daha ilerlemiş vakaların görüldüğü kişilerin, yanal veya çevresel görüşünü kullanarak yararlı görüş sahibi olmayı sürdürebildiğini söyledi. Aslan, bu rahatsızlığın görme kaybı yol açtığında, genellikle bir gözde başlayıp diğerini de sonradan etkilediğini belirti.

Bu belirtileri önemseyin

Dr. Aslan, sarı nokta hastalığının kuru ve yaş olmak üzere iki tipe ayrıldığını söyledi. Aslan, kuru tip sarı nokta hastalığının belirtileri arasında, bulanık, uzak mesafe veya okuma vizyonu, yalnızca aydınlık ortamlarda yakını görme, bulanık görüş, parlak ışıktan düşük ışığa geçerken görme güçlüğü, insanların yüzlerini tanıma sorunu veya yetersizliği ile ara mesafelerde yetersiz görüş yer aldığını ve bu hastalığın iki gözü birden etkilediğini ifade etti.

Etkilenmemiş gözün, diğerindeki görme kaybını telafi edebileceğini belirten Aslan, dolayısıyla tek tarafın etkilendiği durumlarda, hastanın gözdeki değişiklikler kişiler tarafından fark edilemeyeceğini belirtti.

Aslan, yaş tip makula dejenerasyonunu ise düz çizgilerde bükülme, eğri veya düzensiz olarak görünme, görme alanında koyu gri lekeler veya boşluklar oluşması, merkezi görme kayıpları, nesnelerin boyutunun her göz için farklı olması, renklerde parlaklık kaybı ve her göz için farklı görme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi. 

Tedavide başarı için erken tanı büyük önem taşıdığını belirten Aslan, "Erken tanı ile tedavi edilebilen bir ileri yaş hastalığı olan sarı nokta hastalığının hastalar açısından en önemli dezavantajı, çok kez geç dönemde fark ediliyor olmasıdır" dedi.

BİR YORUM YAPIN 0