Ayakkabını spora göre seç!

Spor yaparken dikkat edilmesi gereken noktaların başında doğru spor ayakkabısı seçimi gelir.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Nurullah Şener, ideal spor ayakkabısında bulunması gereken özellikler ve hangi sporda hangi ayakkabının tercih edilmesi gerektiği ile ilgili bilgileri paylaştı.

Ne dar ne bol olmalı

Spor yaparken seçtiğimiz ayakkabı vücudumuz arasında kuvvet dağılımını etkileyen en önemli faktördür. Bu nedenle seçtiğimiz ayakkabı ayağı iyi sarmalı, ne bol ne de dar olmalı. Bağcık bölümü mümkünse uzun olmalı ve ayak bileğini de rahatlatmalı. 

Ayakkabının burun kısmı geniş olmalı, parmak hareketine izin vermeli. Ayak başparmağı ile ayakkabının parmak ucu bölümü arasında ortalama 1 cm mesafe olmalı. 

Doğru tabanla sağlıklı adım

İyi bir spor ayakkabı basıncı absorbe edebilmeli ve ayağa binen yükleri dengeli şekilde dağıtabilmeli. Ayak tabanı ayağı iyi kavramalı, topuk kısmı yumuşak ve kalın olmalı, topuk kısmına gelen basıncı dağıtacak şekilde topuk orta bölümünde direnci düşük malzemelerden yapılmış olmalı. Taban bölümü ayağın altında bulunan ön, arka ve yan eğrilikleri desteklemeli. 

Sorunlu ayaklara doktor tavsiyesi şart

Ayak tabanında ön arka ve yan eğriliklerde çökme (düztabanlık, taban çökmesi gibi) veya halluks valgus denilen başparmağın dışa doğru dönmesi ve başparmağın ayakkabıya gelen bölümünde kemik çıkıntısı varsa, nasır veya tırnak batması gibi sorunlara neden olur. Bu gibi durumlarda ayakkabı seçiminde doktor tavsiyesi alınmalı. 

Ayakkabını spora göre seç

Tenis gibi parmak ucu etkileşiminin fazla olduğu sporlarda ayak yan bölümünde, basketbol gibi sıçrama sporlarında topuk ve ayak tabanında, ayak yapınıza göre 'air ve gel' gibi yastıkçıların olduğu ayakkabıların tercih edilmeli. 

Yürüyüş yaparken kullanılan ayakkabı esnek olmalı, Futbolda tabanı sert, ayağı çarpma ve vurmalara karşı koruyan, çim sahada gömülmelere karşı olan ayakkabılar uygundur. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0