Peltek konuşuyorsanız dikkat!

Merkezi sinir sisteminde gösteren bir bağışıklık sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz (MS)’un, beyin ve omurilikten oluşan merkezi sinir sistemine bağlı bir hastalık.

Nöroloji Uzmanı Dr. Demet Yandım Kuşcu, MS hastalığının kadınlarda yaklaşık 2 kat daha fazla görüldüğünü, Türkiye'de yaklaşık 35.000 ile 4.000 arası MS'li kişilerin olduğunu belirtti.

Kuşçu MS'e kesin olarak neyin sebep olduğu bilinmediğini, birden fazla faktöre bağlı olarak, genetik yatkınlık zemininde enfeksiyonlar, yaşanan coğrafya iklim gibi bazı çevresel faktörlerin etkili olabileceğini söyledi. Kuşçu, D vitamini eksikliği, sigara ve fazla tuz alımının da bu hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırdığını ifade etti. 

Dr. Demet Yandım Kuşcu sıklıkla görülen belirtileri şöyle sıraladı:

- Duysal; kollarda, yüzde ya da bacaklarda uyuşma, karıncalanma, keçeleşme vb., görsel; kısmi görme kaybı, görmeden bulanıklaşma, puslanma, renklerde solma vb. 

- Kollarda, bacaklarda, kuvvet kaybı, ince hareketlerde beceri kaybı.

- Baş dönmesi, dengesizlik, çift görme, peltek konuşma, yürümede bozulma, kısa süreli yakınmalar, yüzde şiddetli ağrı, omurilikte elektriklenme.

- İdrar, bağırsak sorunları (idrar kaçırma, idrar boşaltma ve kabızlık vb.)

- Dikkat bozukluğu ve yorgunluk.

MS bireye özgü bir hastalıktır

MS’li kişilerin MS konusunda tecrübeli bir nöroloji uzmanı tarafından düzenli olarak izlenmesi, hastalığın seyrinin takibi ve duruma göre tedavi değişimleri açısından çok önemlidir.

Bunun haricinde, sağlıklı beslenme, özellikle doymuş yağlardan fakir diyet, stresten uzak, düzenli bir hayat, kaliteli uyku, yüzme, yoga, yürüyüş gibi düzenli egzersiz, sabah ve öğleden sonraki saatlerde güneşlenme MS’li kişilere önerilmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0