Sıvı kayıpları böbrek sağlığını bozuyor!

Oruç süresinin günde 16-17 saati bulması ve artan hava sıcaklığının sıvı kayıplarını arttırması böbrek sağlığının bozulmasına yol açabilir.

Nefroloji Uzmanı Dr. Gürsel Yıldız böbrek yetmezliği konusunda önemli bilgiler verdi. Dr. Yıldız, böbrek hastalarının 16-17 saat susuz kalmasının çok riskli olduğunu, bu nedenle uzun süreli oruç tutmamaları gerektiğini söyledi. 

Dr. Yıldız, uzun süreli susuz kalmaya ve sıcak havalarda oluşabilecek sıvı kayıplarına karşı çok hassas olan 60 yaş üzerindeki kişilerde de böbrek yetersizliği gelişebileceğini belirtti. Yıldız, bu nedenle yaşlıların oruç tutarken doktoruyla konuşarak karar vermelerini, yeterli sıvı alımı konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

Dr. Gürsel Yıldız, iftar ve sahur arasında yaklaşık 2-2,5 litre sıvı tüketilmesini, bu miktarı terlemenin arttığı durumlarda daha da arttırılması gerektiğini söyledi. Dr. Yıldız, kısa süre bu sıvı açığının yerine konmasının zorluğu yanında idrar sökücü özelliklerinden dolayı fazla çay ve kahve tüketimini de bu dönemde uygun olmadığını belirtti. 

BİR YORUM YAPIN 0