Yüzme sırasında kulaklara dikkat!

Yüzme sırasında kulak tıkacı ve yüzücü başlığı kullanmayı öneren uzmanlar, dış kulak yolunu pamuklu çubuklarla veya başka cisimlerle kaşımamak gerektiğine dikkat çekiyor.

KBB Uzmanı Doç. Dr. Murat Topak, dış kulak yolu enfeksiyonlarının yaz aylarında sıklıkla yaşandığını belirterek şu tedbirlerle önlenebileceğine dikkat çekti:

Kulağı koruyan bariyer: “Serümen

Kıkırdak bölümün cildi kıllar ve kıl keseleri, yağ ve salgı bezleri içerir. Bezlerin salgısı ve dökülen epitel hücreleri birleşerek “serümen” denilen koruyucu salgıyı oluşturur. Serümenin dış kulak yolunda koruyucu bir görevi vardır, içinde bulundurduğu maddelerle enfeksiyona karşı koruyucu bir bariyer oluşturur.

Kulak temizliği kulağa zarar verebilir

Özellikle kulak çubuklarıyla yapılan kişisel temizliğin kulak sağlığını tehdit ediyor.

Kişisel temizlik amacı ile dış kulak yoluna sokulan pamuklu çubuklar ya da buna benzer gereçler kulaktaki birikimi temizleyemediği gibi tam tersine serümenin normal göç yönünün tersine kulak zarına doğru itilmesine ve dış kulak yolunun tıkanmasına yol açabilir bu nedenle dış kulak yoluna herhangi bir şey sokulmamalı.

Yüzücüler risk altında

Pamuklu çubuklar, yabancı cisim ve kaşıma ile oluşan travmalar, kulaklıklar, yüzme veya sık banyo ve duş eğilimi arttıran faktörlerdendir. 

Yüzücüler dış kulak yolunun, sıkça suyla temas etmesi nedeniyle koruyucu serümen tabakasının kaybına bağlı olarak dış kulak yolu enfeksiyonu geçirmeye eğlimlidirler. Bu faktörlerden birkaçının birlikte olması, riski daha da fazlalaştırır.

Korunmak için neler yapılmalı?

Dış kulak yolunu kuru tutmak, yüzme sırasında kulak tıkacı ve yüzücü başlığı kullanmak, dış kulak yolunu pamuklu çubuklarla veya başka cisimlerle kaşımamak, kendi kendimize dış kulak yolundaki serümeni temizlemeye çalışmamak, yüzmeden sonra dış kulak yolunu havlu ile kurulamak.

BİR YORUM YAPIN 0