Bayramda kan şekeri nasıl dengede tutulur?

Bayram boyunca tüketilen karbonhidrat ağırlıklı yiyecek ve içecekler kan şekerinin ani dalgalanmasına neden olabiliyor.

Bu konuda diyabet hastaların kişilerin çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Efe Aydın, bayram ziyaretlerinde tüketilen tatlılara eşlik eden ve fazla şeker alımına sebep olan çay ve kahve tüketimi için uyarılarda bulundu. 

Bayramda kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşlerin yaşandığını söyleyen Aydın, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olacak önerileri anlattı. 

Bayram tatlısı nasıl olmalı?

Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. 

Sıcak geçen şu günlerde porsiyonuna dikkat edildiği taktirde dondurma iyi bir alternatiftir. Sade dondurma kalsiyum, fosfor, potasyum açısından da iyi bir kaynaktır. 

Büyük boy hazırlanan meyve tabakları içeriğindeki şeker miktarından dolayı fazla şeker alımına neden olabilir. Meyve tüketimi bir öğünde değil gün içine yayarak tüketilmelidir. Ara öğün olarak da tüketilebilir. Bayramda dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda su tüketimidir. Diğer günlerde olduğu gibi bayramda da günde en az 2-2,5 litre su içilmesi önemlidir.

Ramazan ayında çıktıktan sonra mideyi yormamak için fiziki aktivite arttırılmalıdır. Bunun içinde 45 dakikalık yürüyüşler yapılarak yakın bayram ziyaretlerine araç yerine yürüyerek gidilmesi tercih edilmelidir.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0