Yaz aylarında ayak şişmelerine dikkat!

Aşırı nem ve sıcaklar birçok hastalığı beraberinde getiriyor. En çok görülen rahatsızların başında ise ayaklarda şişme geliyor.

Hafife alınmaması gereken ayak şişkinlikleri dikkate alınması gereken rahatsızlıkların başında geliyor. Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Salim Bereket, yaz aylarında birçok kişi için büyük problem olan ayak şişmeleri hakkında bilinmeyenleri anlattı. 

Ayak şişmelerinin altında ciddi problem yatıyor olabilir

Sıcakların dokularda su toplanmasına yol açması özelikle ayaklarda şişmeleri tetikliyor. Özellikle aşırı sıcaklarda yaşanan terleme, artan sıvı ihtiyacı, yüksek sıcaklara bağlı damarlarda genişleme görülmesi ve vücutta tuz birikmesi, ayaklarda ve ellerde şişkinliklerin görülmesine neden olabiliyor. Bunun yanı sıra kalp hastalıkları, KC hastalıkları, böbrek yetmezliği, hipertansiyon gibi önemli hastalıklarının nedeni de olabilir.

Yaz gebelikleri ayak şişmelerinin artmasına yol açabiliyor

Hamilelikte vücut normal zamandan daha fazla sıvı tutar. Bu nedenle de ayak şişmeleri sıklıkla görülebilir. Yaz aylarında gelen gebeliklerde sıvı ihtiyacı daha fazla olduğu için ayak şişkinliği daha fazla görülür.

Ortopedik problemler de ayak şişmelerini tetikleyebiliyor

Yaz aylarında uzun süre yürümeye ve seyahate bağlı olarak oluşan ortopedik sorunlar da ayak şişmelerinin sebebi olabilir. Gün içerisinde hareketsiz kalmak, yolculuk yapmak sürekli oturmak ya da sabit şekilde ayakta durmak, ayaklarda şişmelere neden olabiliyor.

Diyabet hastaları risk grubunda

Diyabet hastalığı da ayak şişmesinin oluşmasında önemli rol oynuyor. Diyabet oranının yüksek olduğu durumlarda ayaklarda şişme, yanma, uyuşma gibi belirtiler görülebiliyor. 

Alerjiye dikkat!

Alerjilerde ayak şişmelerinde büyük önem taşıyor. Herhangi bir nedenle oluşan her türlü alerjik durum ayak şişmesinin gelişmesine neden olabiliyor. 

Tedavi hastaya ve şişme nedeni de göre değişiyor

Ayaklarda görülen şişkinliğin ciddiye alınarak altında yatan nedenlerinin araştırılması hasta sağlığı için büyük önem taşıyor. Ayak şişmesinin çeşitli tedavi yöntemleri bulunuyor. Fakat tedavi yöntemleri hastadan hastaya ve nedenine göre değişiklik gösteriyor.

Ayak şişmesine karşı evde uygulanabilecek bazı yöntemler

Şişmenin yaşanmaması için sabit bir şekilde ayakta kalmamaya dikkat edilmelidir. Ayakta kalmak zorunlu ise parmak uçlarına doğru yükselip alçalarak egzersizler yapılabilir. Ayaklar mümkün oldukça gün içinde uzatarak dinlendirilmelidir. 

Soğuk uygulamalar ayakta oluşan ödemlerin azaltmasına yardımcı olur. Bu nedenle ayaklar buzlu su dolu bir kovada 20 dakika bekletilebilir. 

BİR YORUM YAPIN 0